Krav om obligatorisk næringsdeklarasjon

Den 13. desember i 2016 blir det krav om at nesten alle ferdigpakkede matvarer skal merkes med næringsdeklarasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Mange virksomheter gjør allerede dette frivillig eller fordi det kreves etter annen lovgivning, men nå blir det obligatorisk for alle.

Næringsdeklarasjonen består av en obligatorisk og en frivillig del. Næringsstoffer som skal deklareres er innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt. Det er bestemt i detalj hvordan næringsdeklarasjonen skal se ut. Dette omfatter rekkefølgen på næringsstoffene og hvilke enheter som skal benyttes.

– Mange virksomheter gjør allerede dette frivillig eller fordi det kreves etter annen lovgivning, men nå blir det obligatorisk for alle. Dette gjelder ikke bare i Norge, men i hele EU/EØS sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet. Hva som skal angis i næringsdeklarasjonen og hvordan den skal se ut finner du i artikkel 29 -35 i matinformasjonsforordningen, jf. § 1 i matinformasjonsforskriften.

 

Hvordan beregnes næringsdeklarasjonen?

Produsentene kan velge å beregne verdiene som skal deklareres, eller analysere matvaren. Til hjelp med beregningene kan man for eksempel hente verdier fra Matvaretabellen, se lenke under.

Er kravet om næringsdeklarasjon en regel uten unntak? Det er ikke krav om å opplyse om næringsdeklarasjon på matvarer som ikke er ferdigpakkede og heller ikke for kosttilskudd og naturlig mineralvann. Dessuten er noen andre matvarer unntatt fra kravet:

– matvarer hvor største overflate på emballasjen er mindre enn 25 cm²
– drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol
– uforedlet frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, egg, små mengder lokalproduserte og andre matvarer som er angitt i vedlegg V i forordningen, se lenke under

Er det overgangstider for kravet om å merke med næringsdeklarasjon? Matvarer som er merket eller satt i omsetning før 13. desember 2016 kan selges inntil lagrene er tomme.

Mer relevant informasjon finnes på Mattilsynets hjemmeside, under seksjonen om matmerking.

 

Powered by Labrador CMS