Næringsdeklarasjonen består av en obligatorisk og en frivillig del. Næringsstoffer som skal deklareres er innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt. Det er bestemt i detalj hvordan næringsdeklarasjonen skal se ut. Dette omfatter rekkefølgen på næringsstoffene og hvilke enheter som skal benyttes.
– Mange virksomheter gjør allerede dette frivillig eller fordi det kreves etter annen lovgivning, men nå blir det obligatorisk for alle. Dette gjelder ikke bare i Norge, men i hele EU/EØS sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet. Hva som skal angis i næringsdeklarasjonen og hvordan den skal se ut finner du i artikkel 29 -35 i matinformasjonsforordningen, jf. § 1 i matinformasjonsforskriften.
Hvordan beregnes næringsdeklarasjonen?
Produsentene kan velge å beregne verdiene som skal deklareres, eller analysere matvaren. Til hjelp med beregningene kan man for eksempel hente verdier fra Matvaretabellen, se lenke under.
Obligatorisk næringsdeklarasjon
Se nedenforståpende lenker:
Er kravet om næringsdeklarasjon en regel uten unntak? Det er ikke krav om å opplyse om næringsdeklarasjon på matvarer som ikke er ferdigpakkede og heller ikke for kosttilskudd og naturlig mineralvann. Dessuten er noen andre matvarer unntatt fra kravet:
– matvarer hvor største overflate på emballasjen er mindre enn 25 cm²
– drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol
– uforedlet frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk, egg, små mengder lokalproduserte og andre matvarer som er angitt i vedlegg V i forordningen, se lenke under
Er det overgangstider for kravet om å merke med næringsdeklarasjon? Matvarer som er merket eller satt i omsetning før 13. desember 2016 kan selges inntil lagrene er tomme.
Mer relevant informasjon finnes på Mattilsynets hjemmeside, under seksjonen om matmerking.