Det er spådd at koronakrisen vil bli det endelige gjennombruddet for netthandel av mat. Aktører som Morgenlevering og Kolonial.no har opplevd en enorm pågang fra nye kunder de siste ukene.

– I forrige uke hadde vi en økning på 120 prosent. Sannsynligvis hadde økningen vært mer enn det dobbelte, hvis vi ikke hadde gått tom for mange av varene våre, sier markedssjef i Morgenlevering, Lene Røneid.

– Vi har syv ganger flere nye kunder nå sammenlignet med før koronakrisen, opplyser kommersiell direktør i Kolonial.no, Tor Erik Aag.

Mens Morgenlevering er en tjeneste som har spesialisert seg på å levere frokost, er Kolonial.no en nettbasert dagligvarehandel. Morgenlevering bruker avisbud til å distribuere varene sine til husstander i store deler av landet. Kolonial.no kjører varer hjem til folk, men folk kan også velge å hente varene sine selv på bestemte hentepunkter.

I dialog med nye bakerier

Morgenlevering selger brød og bakervarer fra flere samarbeidende bakerier, deriblant Nord Bakeri, Brødbakerne, Elda Bakeri, Daglig Brød og Nærbakst.

– Flere av bakeriene våre har måttet stenge utsalgssteder. Det gjør at de har ekstra god kapasitet til å bake for oss, forteller Lene Røneid.

Hun har også fått tilbakemeldinger fra bakeriene om at de takket være leveringene til Morgenlevering ikke behøver å permittere alle sine ansatte.

– Vi er selvfølgelig glad for å kunne bidra til å holde flere bakere i jobb, sier Røneid.

Etter koronautbruddet har flere kriserammede bakerier og konditorier meldt sin interesse for å levere varer til Morgenlevering.

– Mange bakerier har måttet stenge, eller ser en kraftig nedgang i salget. Noen av disse har kontaktet oss. Vi vil selvsagt hjelpe så mange som mulig, men vi har også begrensninger på hvor mange vi kan være med på å sysselsette. Jeg kan fortelle at vi er dialog med noen nye bakerier, men jeg kan ikke røpe noen detaljer ennå, sier Røneid.

Leder forretningsutvikling Fra venstre: Tom Andre Hjelseth Mygland i Distribution Innovation, markedskoordinator Lene Røneid i Morgenlevering og kategorisjef Håkon Bjørhovde Kavli, Morgenlevering. Foto: Jon Einar Sandvand

Leder forretningsutvikling Fra venstre: Tom Andre Hjelseth Mygland i Distribution Innovation, markedskoordinator Lene Røneid i Morgenlevering og kategorisjef Håkon Bjørhovde Kavli, Morgenlevering. Foto: Jon Einar Sandvand

Foto: John Einar Sandvand / Schibsted Media

Utvider med nye produkter

Markedssjefen forklarer at deres viktigste prioritet akkurat nå, er å hjelpe folk som sitter mye hjemme.

– Derfor tar vi inn noen helt nye produkter, som blant annet håndsåpe, rengjøringsmidler og hygienemidler. Vi jobber også med å få bakeriene til å utvide med enda flere typer bakervarer. For eksempel vil det dukke opp flere nyheter fra Nærbakst i Stavanger innen kort tid, sier Røneid.

– Hvilke produkter selger dere mest av for tiden?

– Vi har hatt en generell økning på alle produktene våre. Brødsalget har økt som en følge av at mange har hjemmekontor og spiser lunsjen hjemme. Det har også vært en markant økning i antall gaveordre. Det er tydelig at mange sender en hyggelig overraskelse til venner og familie som sitter i karantene, eller besteforeldre som holder seg hjemme for å unngå smitte. De som kjøper gaver bestiller ofte søtbakst, blomster, ferdige frokostpakker og juice.

– Tror du at mange av de nye kundene deres vil fortsette å bruke Morgenlevering etter koronakrisen?

– Nå har vi en veldig god økning i antall nye kunder, og vi håper selvsagt at de får gode opplevelser med oss, slik at de også vil fortsette å handle hos oss etter at denne perioden er over. Når man oppdager hvor lett det er få ferske bakervarer levert på døren, kan man fort bli hektet. Så er det også slik at de som får gaver av noen, gjerne vil gi noe tilbake, og det fører til en dominoeffekt, sier Røneid.

Håper nye kunder blir faste

Kolonial.no driver sitt eget bakeri, Brødverket, og selger derfor bakervarer derfra. Brødverket holder til i samme lokalet som varelageret til Kolonial.no.

– Vi har omtrent doblet omsetningen vår etter koronautbruddet. Den store økningen har medført en del utfordringer knyttet til bemanning og leveranser, men i bakeriet har vi klart å øke produksjonen uten problemer. Det skyldes at vi like før koronakrisen brøt ut hadde fått på plass noen flere ansatte i Brødverket, sier kommersiell direktør i Kolonial.no, Tor Erik Aag.

Innen kategorien brød og bakervarer, er det særlig søtbakst som har økt den siste tiden.

– Det virker som om folk vil benytte anledningen til å kose seg litt ekstra i denne perioden, sier Aag.

– Vil koronakrisen føre til at folks handlevaner endrer seg permanent, tror du?

– Vi har fått veldig mange nye kunder, og vi håper selvfølgelig at vi klarer å ta dem imot på en god måte, slik at de blir med oss videre også etter koronakrisen.

Jean Louis Monteil jobber som baker i Brødverket.

Jean Louis Monteil jobber som baker i Brødverket.

Foto: Kolonial.no