Til tross for at både myndighetene og dagligvarekjedene har gitt klar beskjed om at det er nok mat til alle, har mange nordmenn hamstret dagligvarer den siste tiden. Det toppet seg på torsdag da regjeringen presenterte nye og strengere tiltak i kampen mot koronaviruset. Brødhyllene ble raskt helt tomme, og butikkene ba bakeriene om å produsere mer.

– Etterspørselen har eksplodert. Vi har fått inn mye større bestillinger enn normalt, og har også økt produksjonen, sier administrerende direktør i Bakehuset, Øystein Halvorsen.

Han sier det skyldes at folk kjøper veldig mange brød for å ha i fryseren. Bakehusets bakerier leverer brød til Norgesgruppens butikker, som inkluderer Kiwi, Meny, Spar og Joker.

Overtid og forsinkelser

– Enkelte av våre bakerier har faktisk økt produksjonen av brød med 50 prosent, opplyser Halvorsen.

Det medfører blant annet at flere ansatte må jobbe overtid og at det blir noen forsinkelser på enkelte ruter.

– Men vi får levert, og det er heller ingenting som tyder på at vi vil få problemer med å skaffe nok råvarer.

– Tror du at folk vil slutte å hamstre snart?

– Hvor lenge dette vil vedvare, vet jeg ikke.

Administrerende direktør i Bakehuset, Øystein Halvorsen.

Administrerende direktør i Bakehuset, Øystein Halvorsen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Samfunnskritisk funksjon

– Hvordan påvirkes driften i bakeriene av korona-epidemien?

– Vi har innført en rekke strengere hygienetiltak. Bakeriene fungerer nå som avlåste enheter, og vi tar ikke imot besøk. Ellers er vi veldig på alerten og følger utviklingen nøye. Som matprodusent er vi heldigvis definert som en samfunnskritisk funksjon, noe som betyr at våre ansatte har rett på barnepass, sier Halvorsen.

– Gjør alt vi kan

Mesterbakeren, som er Rema 1000s hovedleverandør av brød og bakervarer, opplever også økt etterspørsel på grunn av korona-epidemien.

– De siste tre dagene har vi økt produksjonen for å kunne levere nok til butikkene. Brødhyllene tømmes fort. Men det er ikke nødvendig å hamstre, for vi kommer til å levere nye brød hver dag, sier administrerende direktør i Mesterbakeren, Tor Søreide Sivertsen.

– Hva om mange ansatte blir syke og bakerier må stenges?

– Vi gjør alt vi kan for å holde driften oppe og sørge for nok brød til folket. I bakeriene har vi økt fokus på hygiene og renhold. Vi følger karantenereglene og holder bakeriene stengt for alle andre enn dem som jobber der.

Tor Søreide Sivertsen, administrerende direktør i Mesterbakeren.

Tor Søreide Sivertsen, administrerende direktør i Mesterbakeren.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen