Trude Bergundhaugen og Heidi Hemstad fortalte sin suksesshistorie under Cerealfagdagen 2018.

Kortreist samarbeid

Bonden og bakeren samarbeider tett. Resultatet er kortreist mat, høy kvalitet og en god historie som har gitt to bestselgere i butikken.

Publisert Sist oppdatert

Å kunne fortelle at vi har det beste kornet eller noe spesielt som er fra nærområdet, betyr mer og mer.

Heidi Hemstad som driver gården Ousdal Gård (Norsk spelt AS) og Trude Bergundhaugen, som er en av to eiere i Baker Kristiansen AS i Moelv, fortalte sin historie om årelangt samarbeid om kortreist spelt under den nylig avholdte Cerealfagdagen.

– Er dette en mulighet som mange andre kan utnytte også?
– Ja, det tror jeg fordi det er mange gårder som trenger å produsere noe annet enn det de leverer i bulk og ha en annen en holdning til det. På den andre siden har du bakerier som trenger unike produkter for å overleve i konkurransen med de store, sier Heidi Hemstad fra Ousdal Gård til Bakeri.net.

Må bli bedre for å overleve

– De store har blitt bedre og bedre, og vi små må bli bedre og bedre vi også. Å kunne fortelle at vi har det beste kornet eller noe spesielt som er fra nærområdet, betyr mer og mer. Fra en sped begynnelse for mange år siden er nå våre to brød med spelt fra Ousdal Gård de største brødproduktene vi har, sier Trude Bergundhaugen fra Baker Kristiansen.

– Det tar jo tid. Vi har holdt på i 10 år nå. Det begynte jo med Terje Kristiansen som drev bakeriet tidligere. Det renner ikke inn med bestillinger fra bakerier som vil handle direkte fra oss, så det tar tid. Og man må finne den man vil samarbeide med, sier Hemstad.

Verdifullt samarbeid

– Er det noe å hente på at bakeren og bonden snakker sammen?
– Det er veldig mye å hente på et slikt samarbeid. Hvis det er noe jeg lurer på, kan jeg bare ta en telefon til Heidi og jeg lærer mye av henne om korn. Det høres kanskje rart ut, men hun er vår læremester om hva kornet gjør og ikke gjør. Samarbeidet oss i mellom er veldig godt og gull verdt for oss som bakeri, sier Bergundhaugen.

– For meg som bonde er det også verdifull siden jeg får et mye mer bevisst forhold til det produktet jeg skal lage. Hvis jeg dyrker og leverer til de store møllene eller leverer til de som kjøper korn, så er det mat eller fôr, og det er det. Jeg må være opptatt av kvaliteten på kornet mitt og at jeg kan levere. Det gjør at jeg kan få en annen pris fordi de vil bruke oss som gård og opprinnelsen og hvor det kommer fra, sier Hemstad.

Kunden verdsetter produktet og historien

Baker Kristiansen har to brød med lokalt spelt; speltbrød og rugspelt. Dette er brød på 750 gram som koster 48 kroner i butikken. Det betaler kunden gjerne. I løpet av de siste årene har dette blir bestselgerne, og disse to produktene står nå for en fjerdedel av hvetemelforbruket i bakeriet, som nå kjøper fem tonn spelt i året fra Ousdal Gård.

I ulike sammenhenger promoterer de også både kornet og sluttproduktet sammen. Det gjorde de blant annet da NRK-serien «Sommertoget» ankom Moelv i fjor sommer.

– Det er viktig å bygge opp under hverandres merkevarer, sier Hemstad.

Tiden mer moden

– Som speltprodusenter har dere drevet med dette i 10 år og det er kanskje først nå interessen virkelig begynner å komme. Har dere vært for tidlig ute?
– Ja, vi har nok det, men noen i små skala må gå foran, og så er det alltid noen som oppskalerer i en større skala litt etter hvert. Knekkebrød er en lignende historie. Knekkebrød produsert hos bakeren begynte for alvor å selge i 2012. Baker Hansen startet med knekkebrød allerede i 2009 og det var fordi vi satt hjemme på gården hos oss der jeg presenterte knekkebrød og speltbrød. Og så satset de på begge delene.

– Er tiden mer moden nå enn for ti år siden da dere startet?
– Ja, det tror jeg nok at den er. Nå har jeg faktisk henvendelser til oss om å kjøpe våre varer fordi de ser at det er gjort andre steder. Det er ikke det at det noen stor pågang, men det skjer oftere nå fordi det blir lagt merke til. Og så tror jeg det er forbrukere der ute som også begynner å interessere seg mer for dette, og det gjelder spesielt ungdommen. De unge er opptatt av hvor maten kommer fra og hvordan den er dyrket.

– Vi legger nå om til økologisk. Det gjør vi ikke på grunn av at vi har et press utenfra på å levere økologiske produkter, men fordi vi mener det er riktig, sier Hemstad.

Powered by Labrador CMS