Koronakrisen har snudd opp ned på hverdagen i svært mange bedrifter i baker- og konditorbransjen, spesielt for de som ikke leverer til dagligvare.

– Vi er i en alvorlig situasjon. Men jeg har sagt til mine ansatte at jeg skal gjøre alt jeg kan for at bakeriet overlever denne krisen. Rosenborg Bakeri ble startet av min oldefar for 118 år siden. Det er en familiebedrift som har klart seg igjennom både pandemier og verdenskriger tidligere, så vi kan bare ikke la koronaviruset knekke oss. Koronaviruset skal pinadø ikke knekke oss! Sier en kampklar Helgesen til Bakeri.net.

Fra god likviditet til nesten skrapa

– Jeg er optimistisk av natur, og har tro på at vi skal klare oss gjennom dette. Men det er klart at 2020 blir et uår for bedriften. Det spesielle med denne krisen, er at den kom så brått på. Vi var helt uforberedt. Fra den ene dagen til den andre mistet vi 75 prosent av omsetningen vår. De siste 18 dagene har vi tapt rundt 6 millioner kroner i inntekter. Men kostnadsnivået er tilnærmet det samme som før koronautbruddet. Vi har gått fra å ha veldig god likviditet til å bli nesten helt skrapa.

Heidi Helgesen i Rosenborg Bakeri kjemper sin livs kamp for bedriften (arkivbilde).

Heidi Helgesen i Rosenborg Bakeri kjemper sin livs kamp for bedriften (arkivbilde).

Foto: Vest Vind Media

Spent på krisepakker

– Jeg er spent på krisepakken som kommer. Jeg håper at staten vil være med på å dekke noen av våre faste kostnader, og i tillegg erstatte noe av inntektstapet vårt. Det handler ikke bare om å støtte vår bedrift, men også fremtidige fagfolk. Vi har mange lærlinger som nå står helt uten tilbud om opplæring på grunn av krisen, sier Helgesen.

Fra konditorvarer til bakervarer

– Den siste tiden har vi gjort noen store investeringer, og 2019 ble et veldig godt år for Rosenborg Bakeri. I år var vi egentlig klare for å ”ta helt av”, men så kom koronakrisen i stedet. Jeg har vært nødt til å permittere 85 av 145 ansatte. I Rosenborg Bakeri satser vi egentlig mer på konditorvarer enn bakervarer, men den siste tiden har vi nesten bare fått avbestillinger på kaker. Jeg var nødt til å permittere 11 av 12 konditorer.

Livredde

Mange av dem som jobber i Rosenborg Bakeri har utenlandsk bakgrunn.
– Derfor så vi oss nødt til å opprette et eget HR-kontor da krisen var et faktum. Det å registrere seg og søke om dagpenger på NAV, er vanskelig nok for nordmenn. Nå er mange av mine ansatte livredde. Både for å miste jobben og for å bli smittet av koronaviruset, sier Heidi Helgesen.