Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, vil at dagligvarekjedene kjøper bakervarer fra lokel bakerier for å unngå konkurser i bransjen.
Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, vil at dagligvarekjedene kjøper bakervarer fra lokel bakerier for å unngå konkurser i bransjen.

Koronakrisen: Slipp til lokale bakerier i dagligvarebutikkene!

Direktør Gunnar Bakke i BKLF oppfordrer dagligvarekjedene til å åpne opp for levering fra lokale bakerier i butikkene under koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

Det vil bli et før og etter.

I lys av siste dagers situasjon i landet, har mange små og mellomstore bakeribedrifter sendt ut melding om at de må holde stengt grunnet Korona. Flere er ikke dimensjonert for de pålegg som må følges for å hindre smitte, samt at mange ansatte blir eksponert for smitte.

Vil bli et før og etter

Mange medlemsbedrifter har tatt kontakt med BKLF og flere forteller at de ser mørkt på utviklingen. Situasjonen ser også ut til å kunne vare en stund fremover.

Gunnar Bakke sier at situasjonen er dramatisk og at han frykter en rekke konkurser i bakeribransjen i tiden fremover.

– Det vil bli et før og etter. I denne bransjen er ikke resultatene av de største og får man ikke levert varer, vil mange raskt befinne seg i en likviditetsskvis. Vi er redd mange vi gå over ende, forteller direktør i BKLF, Gunnar Bakke til Bakeri.net.

Dagligvarekjedene kan redde mange fra konkurs

Nå håper bransjeorganisasjonen at dagligvarekjedene vil bidra til å holde hjulene i gang i hele bakeribransjen.

– Siden dagligvaregrossistene eier sine egne industribakerier, sikres disse tilgang av varer gjennom egne butikker, men de fleste små og mellomstore bakeriene mangler denne tilgangen til markedet, og de rammes mye hardere. Dette påvirker derfor baker og konditorbransjen på en ekstra sårbar måte. Mange bakerier opplever sterk nedgang i kundetilstrømming og må dermed ty til permitteringer. Vår bransje er allerede sterkt konkurranseutsatt og har heller ingen støtteordninger fra det offentlige å falle tilbake på. Denne samfunnskrisen kan medføre mange konkurser og nedlegging av lokale bakerier som kan få store strukturelle konsekvenser for bransjen i fremtiden, sier Bakke.

– Dagligvarekjedene kan bidra til å hindre at bransjen tørker ut. De store dagligvareeide bakeriene produserer i disse dager i høyt tempo og etterspørselen er stor. Vareforsyning fra bakeriene blir av myndighetene sett på som en samfunnskritisk funksjon, derfor bør kjedene bestille bakervarer fra sine lokale bakerier også. Det kan sikre stor leveringsevne og redde mange fra konkurs, sier Bakke.

Ta vare på norske arbeidsplasser

Det er dessuten mange bakervarer som i dag importeres og Bakke mener slike varer kan byttes ut med produkter fra lokale bakerier.

– Lokale bakerier kan være med å bidra til at folk får tilstrekkelig ferskt brød, gjennom å få lov til å levere til dagligvarebutikkene. Vi vet at det importeres store mengde bakervarer fra utlandet. Nå er det viktig å handle norsk for å ta vare på norske arbeidsplasser og bedrifter, sier Gunnar Bakke.

Hjelp hverandre!

Direktøren i Baker- og konditorbransjens Landsforening har en klar oppfordring til dagligvaremarkedet: Bruk de lokale bakeriene mer!

– Baker-og Konditorbransjens Landsforening oppfordrer nå dagligvarebransjen å bruke lokale bakeri, og slippe disse til med levering til dagligvarebutikkene. Sammen kan bransjen hjelpe hverandre i denne krevende tiden slik at lokalebakeriene kan opprettholdes også etter at denne alvorlige krisen er over, sier Gunnar Bakke

 

Powered by Labrador CMS