Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, beklager overfor leverandører i bakerisektoren at de ikke finner Gomanbakeriene og Coop blant de besøkende på årets messe, grunnet frykt for coronaviruset.

Korona-frykt holder bakerier borte fra SMAK

Flere store bakerier har bedt sine ansatte om å ikke dra på SMAK av frykt for korona-smitte. Flere stander står også tomme og ubetjente.

Publisert Sist oppdatert

SMAK er et viktig samlingssted for bransjen, der vi gjerne skulle vært. Men akkurat nå er det viktigere å sørge for at vi ikke utsetter oss selv for smitterisiko.

Dette gjelder så langt Bakeri.net kjenner til både Bakehuset, Mesterbakeren og Gomanbakeriene. Enkelte stander står også ubetjente på messen grunnet korona-frykt. Dette gjelder blant annet Lantmännen Cerealia.

Flere leverandører til bakeribransjen har overfor Bakeri.net beklaget at mange potensielle kjøpere ikke dukker opp på årets største møteplass for bakeribransjen.

Sendte ut beskjed tidlig i uka

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, sier til bakeri.net at de gjerne skulle vært på SMAK, men at de som en av landets største leverandører av mat til Norges befolkning, må ta sine forhåndsregler. Beskjeden til deres ansatte i forhold til SMAK-messen gikk ut i starten på uka og har bidratt til at ingen fra Coop er på årets SMAK-messe.

– SMAK er et viktig samlingssted for bransjen, der vi gjerne skulle vært. Men akkurat nå er det viktigere å sørge for at vi ikke utsetter oss selv for smitterisiko. Vi skal fortsatt ha en god dialog med våre leverandører, og ser viktigheten av å bygge relasjoner og kontakter. Men dette er ikke forretningsmessig kritisk, og da er det bedre at vi ikke deltar slik situasjonen er nå, sier Kristiansen.

På standen til Lantmännen Cerealia skulle det være et yrende liv under SMAK 2020, men det ble besluttet å ikke stille med ansatte grunnet korona-frykt.
På standen til Lantmännen Cerealia skulle det være et yrende liv under SMAK 2020, men det ble besluttet å ikke stille med ansatte grunnet korona-frykt.

Ikke bare SMAK

– Som mange andre store bedrifter har vi satt ned beredskapsgrupper og begynner å forberede oss dersom vi blir rammet av dette. Ett av tiltakene er at vi har bedt våre ansatte som skal ut og reise på konferanser eller andre samlinger om å vurdere om dette er forretningsmessig kritisk å gjennomføre. Hvis det ikke er det, er ledelsen sin oppfordring å ikke delta. Dette gjelder ikke bare SMAK, men også andre arrangement som i stedet for å bli lagt til hoteller og konferansesteder, nå avholdes i våre egne lokaler.

– Vi har på samme måte som vi gjorde ved utbruddene av både fugleinfluensa og svineinfluensa tatt i bruk våre kriseplaner. Det betyr at alt som ikke er forretningsmessig kritisk, avlyses.

– I våre bakerier er det allerede strenge hygienekrav, men også der kan de bli syke. Hva gjør vi hvis fem av ti bakere blir syke? Dette er akkurat det samme som vi jobbet oss gjennom da svineinfluensaen herjet for noen år siden. Vi håper at våre forbyggende tiltak bidrar til at vi blir minst mulig rammet av korona-viruset, sier Kristiansen.

Møtte ubetjent stand

– Av hensyn til våre kunder og befolkningen forøvrig, har vi som følge av korona-virus, valgt å ikke bemanne vår stand på årets SMAK-messe basert på «føre var»-prinsippet. Dette gjøres først og fremst for å ytterligere å minimere risiko for smitte som kan påvirke vår produksjons-, og leveringsevne. Tiltaket er bare ett av mange som Lantmännen har iverksatt under de rådende omstendigheter, sier salgs- og markedsdirektør i Lantmânnen Cerealia, Øyvind Westberg Carlsen og legger til:

– Vi synes dette er veldig trist og skulle gjerne vært på SMAK og møtt både kunder og leverandører, men vi får komme sterkere tilbake.

Avgjørelsen om SMAK ble fattet mandag kveld og Carlsen forteller om strenge restriksjonene fra konsernledelsen.

– Lantmännen-konsernet har implementert globale reiserestriksjoner inntil videre. Bare forretningskritiske reiser til tillatt, og reiser til områder med høy risiko er forbudt. Ansattes privatreiser til høyrisikoområder medfører at ansatte pålegges hjemmekarantene i inntil to uker for å minimere risikoen for smittespredning, sier Carlsen.

På en betjent stand på SMAK står Lantmännen Unibake. Der går alle ansatte som jobber på standen i 14 dagers karantene etter at messen er ferdig. Årsaken er blant annet at selgere og produksjonsarbeidere er lokalisert på samme sted.

 

Powered by Labrador CMS