Kornsiloer blir kunstmuseum

Sørlandets kunstmuseums praktbygg begynte med korn som kan ha blitt blitt malt så tidlig som i vikingtiden.

Publisert Sist oppdatert

Mølla på Grim, som en gang var tre møller, var i drift lenge før Christian IV grunnla Kristiansand i 1641. Kanskje helt siden slutten av vikingtiden.

Dette forteller Jan Henrik Munksgaard til Fædrelandsvennen. Munksgaard er lokalhistoriker og sønn til møllemester Hans Waldemar Eriksen. 

Prisbelønt

Silokaia skal bli et monumentalt kunstmuseum, planlagt ferdig til 2020.

Det at arkitektene Sverre Aasland og Arne Korsmos satte sammen kornsiloene, lagerbygningen og tårnet til ett, og fikk den prestisjetunge Houens Fonds Pris for god arkitektur, satte kornsiloene på kartet for alvor.

Bygget ble beskrevet som et «fremragende, selvstendig og arkitektonisk gjennomført arbeid».

Lang historie

Det er mye historie bak møllene. Det var skipsreder H. Natvig og grossererne L. Lømsland og A. Olsen & Søn som kjøpte møllene i 1888 og ga dem navnet Christianssands Møller.

1996 ble det beste året for «Mølla» ved Grimsbekken. Da ble mer enn 20.000 tonn korn malt. 90 prosent var hvete, resten rug. Noe av kornet kom helt fra Saudi-Arabia, Argentina og USA for å bli malt på Grim.

Mølla hadde 21 ansatte.

I 1999 ble selskapet ble solgt til svenske Lantmännen Mills.

I mellomtiden hadde en rekke eiere stått bak driften, blant dem Regal, Nora Industrier og AB Cerealia, det sistnevnte eid av 70.000 svenske bønder.

Forfalt

Etter at siloene ble tomme i 2008 forfalt bygningene.

Forhenværende ordfører Per Sigurd Sørensen og teknisk direktør Ragnar Evensen ville rive de historiske bygningerne. I 2011 ble hotelldrift med kongressal og 200 rom foreslått. Arbeidet skulle ta fem år.

Nå tyder alt på at siloene på kaia skal bli et praktfullt kunstmuseum.

Mølla på Grim får nytt liv som kunstmuseum.
Mølla på Grim får nytt liv som kunstmuseum.
Powered by Labrador CMS