Kornets Hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur.

Kornhus får oppmerksomhet

I Danmark er det reist et høysete for korn. «Kornets Hus» er opplevelsessenter for korn og matkultur som nå også fått et høythengende merke.

Publisert

Reiulf Ramstad Arkitekter har gitt opplevelsessenteret et preg av bakerovner, vindmøller og dansk kulturhistorie

Bygget er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter i Oslo og har fått DOGA-merket for design og arkitektur. DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.

Hadde det ikke vært for kornet, ville vi kanskje fremdeles vært jegere og sankere. Da er det vel på sin plass at Kornets Hus ble bygget midt i kornåkeren.

Danske Jørn Ussing Larsen brenner for korn. Han regnes som en økologisk og biodynamisk pioner, og har vært viktig for gjeninnføringen av gamle kornsorter som spelt og emmer.

Altså var det ingen hvemsomhelst som ville bygge et opplevelsessenter for korn og matkultur. Oslo-baserte Reiulf Ramstad Arkitekter sikret seg oppdraget i konkurranse med danske og internasjonale arkitekter.

Møtte bønder og bakere

Før de tegnet en eneste linje, bestemte de norske arkitektene seg for å reise til Hjørring for å møte bønder, bakere, lokale ildsjeler og fagfolk. Gjennom disse samtalene fikk de dyptpløyende innsikt i regionens karakter, landsbyer og mennesker. Arkitektene hadde også mange og tette samtaler med både oppdragsgiver så vel som andre interessenter

Resultatet er et besøkssenter som forener norsk formspråk og dansk landsbygd. Bygningen er enkel i form og fleksibel i bruk, og arkitekturen låner fra både landskap, kultur og jordbruksarv.

I hver ende ruver to mursteinkledde lysbrønner, direkte inspirert av bakerens ovner. Innvendig er publikumsarealet sentrert rundt en ekte bakerovn. Lysbrønnene sørger for naturlig lys, mens de store vinduene på framsiden rammer inn de omkringliggende kornåkrene.

Kornets Hus stod ferdig i slutten av 2020, og har allerede blitt et samlingspunkt i lokalsamfunnet. Huset er også en destinasjon som trekker til seg mange besøkende: Alt fra måpende arkitekter til bønder som vil fordype seg i økologisk og biodynamisk landbruk. Toneangivende medier som Politiken og Berlingske Tidende har gitt begeistrede anmeldelser.

Og de norske arkitektene er allerede i dialog om å utvikle et tilstøtende uteanlegg – Kornets Hage.

«Preg av bakerovner og vindmøller»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur fremhever at den norske arkitekturen gir danskene muligheten til å se sine egne byggetradisjoner med friske øyne.

«Vi er begeistret over den lette, lyse kvaliteten på Kornets Hus på Nordjylland. Reiulf Ramstad Arkitekter har gitt opplevelsessenteret et preg av bakerovner, vindmøller og dansk kulturhistorie. Både estetikken og det håndverksmessige er fremragende utført. Arkitekturen spiller på lag med verdiene og budskapene senteret formidler,» står det i jurykjennelsen.

I tillegg vekker det begeistring i juryen at et norsk arkitektfirma er med og øker bevisstheten rundt lokal matforsyning.

Powered by Labrador CMS