Anne-Sofie, Bernt og Kari Lie-Nielsen kombinerer det klassiske konditoriet med lunsjrestaurant.

Konditori med egen lunsjrestaurant

Lie-Nielsen supplerer konditori med lunsjrestaurant. Bak Plassen står den nye generasjonen: Anne-Sofie Lie-Nielsen.

Publisert

Jeg tror folk kommer til å være mindre hjemme, bake mindre, holde større selskaper og feire alt som skal feires.

Vi har fokus på ujålete kvalitetsmat, spesielt lunsj og brunsj. Du skal føle at du kommer hjem til noen, sier Anne-Sofie Lie-Nielsen til Bakeri.net.

Fjerde generasjon

30-åringen er fjerde generasjon i den 113 år gamle familiebedriften. Den tradisjonsrike konditorvirksomheten og bakeriutsalgene er hovedvirksomheten til Lie-Nielsen i Bergen, men Plassen supplerer de beste kakene med litt annet.

Sjefen savnet et slikt sted i Bergen. Hun sammenligner med København. – Der kryr det av mange små plasser med personlighet. Det var bare å ta saken i egne hender, da, fastslår hun.

Det har ikke vært mange normale dager hittil. Plassen åpnet på Tårnplass 26. februar i fjor. Siden har restriksjonene kommet og gått. – Det var en hard start. Men mens vi har fått være åpne, har det gått bare bedre og bedre, forteller hun.

Først og fremst konditori

Plassen byr på blingser, men også salat, snacks og andre retter som varierer jevnlig. – Så har vi selvfølgelig verdens beste kaker her, også, sier Anne-Sofie Lie-Nielsen.

Fremdeles er det Kari og Bernt Lie-Nielsen som styrer konditoriet. – Vi er mest konditori. Det er dét vi er kjent for. Men det har vært et tøft år, konstaterer Bernt Lie-Nielsen.

Datteren oppsummerer tiden siden restriksjonene først ble innført, på denne måten: – Privatmarkedet har økt, men det blir litt andre summer av at vi mister alle bedriftskunder. Hvis vi klarer å beholde det økte privatmarkedet når det blir mer normalt igjen, lover det godt, sier hun.

Kjøper og selger lokalt

Lidenskapen til Bernt Lie-Nielsen har alltid vært å gjøre alt fra grunnen av, understreker han. Egen konfekt, egen is – og fem kaféer i øyeblikket.

– Så må vi satse på lokalmat også på det vi kjøper inn. Spesielt på påsmurt. Vi er en liten, lokal leverandør selv, så vi må støtte de som er likesinnet og kjøpe lokalt pålegg, lokale egg og lokal ost, sier Kari Lie-Nielsen.

De fem klassiske utsalgene blir til seks når Lie-Nielsen åpner nytt i tilknytning til det nye bakeriet på Kokstad.
De fem klassiske utsalgene blir til seks når Lie-Nielsen åpner nytt i tilknytning til det nye bakeriet på Kokstad.

Familien er overbevist om at flere og flere ser på det de kjøper og spiser, som en del av identiteten sin. De bryr seg om hva de putter i munnen. Likevel er det blitt færre av de lokale. Da Bernt Lie-Nielsen tok over i 1980, var det over 30 bakerier i Bergen. – I dag kan du telle dem på én hånd. Jeg er stolt av at vi har kommet igjennom denne perioden, sier han.

Helt nytt bakeri

Nå satser han friskt på helt nytt bakeri og utsalg nummer seks. Det blir ny produksjon på Kokstad, og tanken er at gjestene på kaféen i tilknytning til bakeriet skal kunne se inn i produksjonen. – Samfunnet blir mer og mer industrialisert. Vi må få frem at dette er håndverk. Det er viktig å vise at det ikke bare er maskiner som produsere, men mennesker som står og gjør ting, ifølge Bernt Lie-Nielsen.

De gamle lokalene er blitt for trangbodde. – Nå har vi funnet fantastisk fine lokaler med et vertskap som tilrettelegger for oss, med håndverksbakeri, konditoravdeling og sjokolade- og konfektavdeling. Kokstad er et veldig spennende område, sier han. Det nye bakeriet er forhåpentligvis ferdig i slutten av juni eller begynnelsen av juli.

Matpakke-russ

Anne-Sofie Lie-Nielsen bruker sosiale medier aktivt, både for konditoriet og lunsj-Plassen. Hun filmer produksjonen, hun viser ansatte med lidenskap, hun får frem at det står en familie bak produktene.

– Det er kjempeviktig å følge med på trender og høre på ungdommen, sier Kari Lie-Nielsen. Datteren forteller hvordan hun  alltid har satt pris på å reise og teste spisesteder. Hun har utdannet seg i økonomi og ernæring. Da hun var russ, sto det «Matpakken» i russeluen hennes.

I løpet av et amputert år er Plassen blitt så populær at flere huseiere har tatt kontakt for å få inn konseptet, forteller Bernt, Kari og Anne-Sofie Lie-Nielsen.
I løpet av et amputert år er Plassen blitt så populær at flere huseiere har tatt kontakt for å få inn konseptet, forteller Bernt, Kari og Anne-Sofie Lie-Nielsen.

– Jeg fikk så god mat hjemmefra. Alle var så misunnelige, og alle ville sove over hos meg, for da fikk de matpakke. Jeg brenner like sterkt for den gode maten fortsatt. Det er derfor jeg endte opp med å gjøre dette, sier Anne-Sofie Lie-Nielsen. 

Nå er hun optimistisk med tanke på fremtiden:

– Jeg tror folk kommer til å være mindre hjemme, bake mindre, holde større selskaper og feire alt som skal feires. Hvis vi kan beholde det økte privatmarkedet og komme tilbake på bedriftsmarkedet og med store selskaper, så lover det godt for fremtiden, sier Anne-Sofie Lie-Nielsen.

Powered by Labrador CMS