Til tross for et noe roligere sommersalg, er kapasiteten i det økologiske bakeriet Kolonihagen, i ferd med å sprenges.

I 2016 kjøpte Rema 1000 Kolonihagen, som foruten bakervarer, tilbyr en rekke økologiske matvarer. Bakervarene er til salgs i egne utsalg og i Rema 1000-butikker på det sentrale Østlandet. Nå blir det relativt nye bakeriet i Oslo for lite.

Blir for lite

– Vi er veldig godt fornøyd med bakeriet her på Lilleborg, men kapasitetsmessig blir det for lite. I dag har vi kapasitet til 2500 brød om dagen pluss småbakst. Økt salg gjør at vi nå har besluttet å bygge nytt bakeri i 2020, sier Jon-Frede Engdahl, gründer av Kolonihagen og daglig leder i bakeriet, til Bakeri.net.

– Vi tar med oss vårt miljø- og økologiske tankesett inn i byggeprosessen og vil bygge et nytt bakeri i heltre. Vi skal ha fokus på hele prosessen, ikke bare produktene. Blant annet skal vi anlegge drivhus på taket av bygget og dyrke egne grønnsaker, bygget skal være så miljøvennlig som mulig med tanke på gjenbruk, forteller Engdahl.

Kolonihagen Bakeri har i dag en kapasitet på om lag 2500 brød per dag pluss småvarer.

Kolonihagen Bakeri har i dag en kapasitet på om lag 2500 brød per dag pluss småvarer.

FOTO: Jon-Are Berg-Jacobsen / Vest Vind Media

Forbrukerinnsikt

Størrelsen på det nye bakeriet er ennå ikke avgjort.

– Størrelsen på bygget er ikke avgjort ennå fordi vi er usikre på hvor store vi skal være fremover. Akkurat nå jobber vi med å skaffe oss en høyere forbrukerinnsikt for å vite mer om hvor mye økologiske bakervarer som selges i butikk fremover. Det kan være at vi skal levere bakervarer til enda flere Rema 1000-butikken enn vi gjør i dag, og da må vi ha en kapasitet for å kunne levere.

– I dag leverer vi bakervarer til butikker i Oslo og Midtre Østland, det vil si i folketette områder av Akershus og med hovedvekt på Oslo. Men skulle etterspørselen øke, så må vi kanskje bygge et større bakeri enn vi ser for oss i dag. Vi ser det er en endring i etterspørsel etter økologiske bakervarer som peker oppover, sier Engdahl.

Planlegger for fremtiden

Det totale salget av økologiske matvarer i butikk er i dag på om lag 1,5 prosent. I enkelte Rema 1000-butikker har vi i dag et salg av økologiske bakervarer på 10-20 prosent.

– Slike tall er vi veldig godt fornøyd med. Så spørsmålet fremover for oss er hvordan vi best mulig kan planlegge vårt nye bakeri for fremtiden. Det vi vet er at vi skal dele bygget med en annen aktør og det vil uansett bli et relativt stort bygg. Dette er et meget spennende prosjekt for Kolonihagen, sier Jon-Frede Engdahl.