Rett over nyttår er produksjonen i gang på det splitter nye bakeriet, som er samlokalisert med varehuset til Kolonial.no på Lørenskog utenfor Oslo. Merkevaren på bakervarer fra Kolonial.no skal hete Brødverket og høy kvalitet skal prioriteres.

– Vi får en fordel i og med at logistikk og markedsføring allerede er ivaretatt av morselskapet. Da kan vi fokusere på å produsere bakervarer med høyest mulig kvalitet til vanlig butikkpris, sier kommersiell direktør i Kolonial.no, Tor Erik Aag.

Hentet inn drevne bransjefolk

Kolonial.no eier 51 prosent av det nye bakeriet og resten eies av Torstein Aase Johnsen (tidligere Godt Brød) og Gjermund Østby (tidligere French Bakery), med 24,5 prosent hver.

– Kolonial.no ønsket seg eget bakeri for å kunne levere ferskest mulig bakervarer til kundene, og det er nettopp det vi skal gjøre. I dette bakeriet kan vi strømlinjeforme leveringen, pakking av varer foregår noen meter unna produksjonen, sier daglig leder i det nye bakeriet, Torstein Aase Johnsen.

Bestillinger på nettbutikken kan gjøres frem til klokken 01.00 og bakervarene går ovnen etter det.

– Dette handler om så ferske bakervarer som overhodet mulig. Vi har hatt et ønske om et bakeri som opererte med den samme døgnrytmen som vi gjør i resten av selskapet, og da var det naturlig at vi startet vårt eget bakeri, sier Tor Erik Aag.

Sammen med Kolonial.no skal Gjermund Østby og Torstein Aase Johnsen levere så ferske bakervarer som mulig til kundene.

Sammen med Kolonial.no skal Gjermund Østby og Torstein Aase Johnsen levere så ferske bakervarer som mulig til kundene.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Lange liggetider

Bakervarene fra Brødverket skal ha en høy kvalitet. Brød skal lages med surdeig og lange liggetider for å sikre topp kvalitet og god holdbarhet. Det blir ingen glutentilsetning og minimalt med annen tilsetning i produktene.

– Det blir rene og naturlige bakervarer, produsert med mye håndverk og minimalt med tilsetning. Vi skal lage et veldig godt produkt til prisen av et vanlig butikkbrød. Dette kan vi gjøre siden vi vil spare inn mye på transportdelen av operasjonen, forteller Tor Erik Aag.

Ragnar Theódór Atlason er ansatt som bakesjef, i tillegg til fire bakere og fire bakeriassistenter. Totalt skal bakeriet ha ti årsverk.

– Jeg går inn som daglig leder av Brødverket og Gjermund skal med sin kompetanse på bakeridrift i denne størrelsen, være tilgjengelig som rådgiver i oppstarten, forteller Torstein Aase Johnsen.

– Hvorfor ønsker dere å være med på eiersiden i dette bakeriet?

– Først og fremst fordi jeg har stor tro på denne modellen. Nå vil vi som bakerieiere sitte på samme side av bordet som kunden, og det vil bli mange fordeler i en slik drift, sier Gjermund Østby.

– Jeg hadde lyst på en morsom arbeidsplass og det er jeg sikker på at dette vil bli. Kolonial.no er like mye en teknologibedrift som matbutikk og det er veldig interessant å være med på denne reisen, som fremdeles er i startgropen, sier Torstein Aase Johnsen.

Lavere overhead

– Resepter er klare, vi har drevet prøvebaking et par måneder allerede. Sunne brød vil bli meget viktig i porteføljen, vi vil legge vekt på grove og velsmakende brød til en meget god pris. Produktpris og kvalitet vil være unikt med dette bakeriet, siden overheadkostnadene vil bli veldig annerledes sammenlignet med andre bakerier, sier Aase Johnsen.

Dagligvarebutikken på nett gjorde det samme med frukt og grønt, som de nå gjør med bakervarer, da de i 2016 ble sin egen grossist.

Da opplevde de at kvaliteten ble bedre og det er den samme effekten man nå ønsker med brød.

– Det meste av bakervarer skal i 2018 komme fra in-house produksjon, sier Aag.

Unibak har vært totalleverandør på utstyr til det nye bakeriet, som får navnet Brødverket.

Unibak har vært totalleverandør på utstyr til det nye bakeriet, som får navnet Brødverket.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Kvalitetsutstyr

Unibak har vært totalleverandør av utstyr og det har vært hektisk montering de siste ukene.

– Dette har vært en relativt komplisert montering, siden vi har hatt kort tidsfrist, men vi synes det er veldig gøy å være med helt fra starten i et slik prosjekt som dette. Det er montert bare kvalitetsutstyr, blant annet en deigdeler fra WP Haton som kan fylle former direkte. Det er den første av sitt slag i Norge, sier Gunnar Clifford, daglig leder i Unibak.

Wactel Infra ovn og Hewa Laster på det nye bakeriet til Kolonial.no

Wactel Infra ovn og Hewa Laster på det nye bakeriet til Kolonial.no

Foto: Unibak