På verdensbasis blir det produsert nærmere 65 millioner tonn kokosnøtter årlig. Filippinene og Indonesia er de største produsentene i verden, etterfulgt av Brasil og India.

Dyrkingsarealet til kokosnøttproduksjon har gått ned med 17 prosent siden 1994, men samtidig har effektivisering økt produksjonen kraftig.

 

Populær ingrediens i kaker

Kokosnøtt finnes i et stort utvalg av varer, fra kosmetiske kremer til bakervarer og motedrikker. Forbruket øker også i Norge. Hos dagligvarekjeden Kiwi har salget av kokosmelk økt med 20 prosent sammenlignet med i fjor, skriver E24.

Salget av kokosmasse, kokosboller, kokosolje og kokosfett har også stor vekst.

 

Kuttet palmeoljen 

Den norske dagligvarebransjen har gått i bresjen for å få redusert plamefettet i hyllevareproduktene sine. Kokosfett blir ansett for å være et langt sunnere alternativ enn palmefett.

Orkla-eide Idun Industri leverer raspet kokos til bakerier. Ifølge Håkon Magel, konserndirektør i Orkla Foods, har innkjøpsprisen for et tonn raspet kokos steget fra 1 900 amerikanske dollar per tonn til 2 500 dollar siden april i år. Dette tilsvarer en prisøkning på hele 31,58 prosent.

– Det er større svingninger i markedet som følge av mer ustabilt vær. Prisøkningen er også et uttrykk for sesongsvingninger, da prisene ofte øker mot jul. Kokos er sesongprodukter, og kokosmakroner er et eksempel på sesongprodukt, sier han til E24.

 

Sårbar produksjon

Kokosnøttproduksjonen er veldig utsatt. Værkatastrofer som tørke, orkaner eller tørke gir lav inntjening for bøndene. Samtidig øker den globale etterspørselen krafitg. Derfor øker råvareprisen for kokos globalt.

Karibia holder på å gå helt tom for kokosnøtter, skriver Bloomberg.