Kjell Olav Skeisvoll Barkved fra Jørpeland og Ryfylke bakeri & konditori vant ung baker i Rogalandsmesterskapet 2018.
Kjell Olav Skeisvoll Barkved fra Jørpeland og Ryfylke bakeri & konditori vant ung baker i Rogalandsmesterskapet 2018.

Knepen seier til Kjell Olav

Det skilte bare tre poeng mellom 1. og 3. plassen da Kjell Olav Skeisvoll Barkved fra Jørpeland og Ryfylke bakeri og konditori vant ung baker under Rogalandsmesterskapet 2018.

Publisert Sist oppdatert

Det gleder meg veldig at unge bakere fokuserer på smak.

I konkurransen kjempet han mot Caroline Langheim og Caroline Åsen som tok henholdsvis 2. plass og 3. plass i konkurransen som hadde tre deltakere. Både Langheim og Åsen går for tiden på VG2 matfag.

− Jeg er fornøyd, men ikke alt gikk helt slik jeg hadde tenkt. Vaniljekremen ble litt rennende og smakte litt melete og det ble litt mye fyll og deig i kaffebrødene, men alt i alt gikk det rimelig greit da, sa en smilende vinner til Bakeri.net like etter at han ble utropt som vinner.

På slaget

Deltakerne i ung baker skulle levere tre utførelser av grov brøddeig, tre utførelser av søtbakstdeig med tre ulike fyllmasser. I de de tre brødene brukte han hasselnøtter i det ene, frøblanding i det andre og det tredje var et rent kneippbrød. I søtbaksten hadde han blant annet vaniljekrem med blåbær i den ene varianten, med mandelflarn og perlesukker rundt kanten. Bollene ble fylt med sjokoladekrem med sjokoladebiter.

− Og du ble ferdig i tide?
− Ja, det gikk akkurat på slaget, kan du si, sier Kjell Olav med glimt i øyet.

Her er vinnerbaksten til Kjell Olav Skeisvoll Barkved.
Her er vinnerbaksten til Kjell Olav Skeisvoll Barkved.

Hans fjerde konkurranse

Og det er slett ikke første gang Kjell Olav har konkurrert. Han har svennebrev både som konditor og baker. Årets konkurranse er den fjerde i rekken. Han har deltatt to ganger i ung konditor og to ganger i ung baker. Og i begge fagdisiplinene har det blitt andreplass det første året og førsteplass det andre året.

− Hva er det som gjør at du har deltatt i så mange konkurranser?
− Jeg synes det er kjekt å være med å konkurrere og se hva andre gjør. Det gir meg inspirasjon. I tillegg er det temakvelder i forkant av konkurransene der vi som deltakere får innspill fra flinke kursholdere. Det gir påfyll av kunnskap som jeg prøver å ta inn i jobben min og til min egen utvikling, sier Kjell Olav.

Nå har han passert den magiske aldersgrensen for ung baker/konditor og må for ettertiden konkurrere på seniornivå.

− Blir det flere konkurranser for din del tror du?
− Jeg ser ikke bort fra det, sier han bestemt.

Premien i Rogalandsmesterskapet er en fagdag med Norgesmøllene.

Fokuserte på smak

Thomas Valand var hoveddommer i bakerkonkurransen. Med seg i dommerpanelet hadde han Erik Malmin Stangeland, Aage Berge og Arve Haaland (assistentdommer). Valand gleder seg stort over det han så på Rogalandsmesterskapet.

− I forhold til alderen på de som deltok, så har de jobbet veldig mye med smak. De skåret jevnt over veldig godt på smak. Når det gjelder teknikk, så har de en del å gå på, men det er har jo selvsagt å gjøre med at dette er unge mennesker som ikke har vært lenge i faget. Det gleder meg veldig at unge bakere fokuserer på smak. Et produkt kan gjerne se flott ut, men det må smake godt. Det er kun slik du får gjenkjøp. Dette er noe de tydelig har fokusert på her på Jåttå, sier Valand til Bakeri.net.

− I flere år har jeg sagt at vi må se på kokkene. De smaker på alt. Hvis ikke bakerne smaker på brødene sine før de blir servert, så vet de ikke hvordan de smaker. Derfor er det viktig å smake på deigen undervis og smake på brødet etter at det er ferdig stekt. Det årets deltakere presterte Rogalandsmesterskapet, lover godt for fremtiden. Jeg tror vi kommer til å se flere fra denne regionen i nasjonale og internasjonale konkurranser i årene som kommer. Jeg er veldig imponert over det de har fått til her. Dette har blitt en kjempefin tradisjon der nivået bare blir høyere og høyere.

Hoveddommer Thomas Valand i samtale med meddommer Aage Berge.
Hoveddommer Thomas Valand i samtale med meddommer Aage Berge.

Viktig med lavterskel

− De som var med i fjor, deltar i år og tar med seg noen nye inn i konkurransen. Det gjør at konkurransen utvikler seg videre og skaper en veldig god konkurransekultur. Jeg håper at det blir tatt lignende initiativer andre steder i landet. Og så er det viktig at slike konkurranser holdes på et nivå som ikke skremmer de unge fra å konkurrere. Det skal være lavterskel å konkurrere. Det har de lyktes med her i Stavanger.

Deltakerne i ung baker skulle levere tre utførelser av grov brøddeig, tre utførelser av søtbakstdeig med tre ulike fyllmasser.

− Man trenger ikke gjøre det vanskeligere enn det, sier Thomas Valand.

 

Powered by Labrador CMS