I januar var Elin’s drøm en av finalistene i kategorien Årets Bakst i Det Norske Måltid. I forrige uke var hun på Smak-messen i Lillestrøm for å presentere sine populære knekkebrød for et enda større publikum.

– Det var ikke meningen at jeg skulle begynne med knekkebrød-baking, forteller Elin Saatvedt, som står bak Elin’s drøm.

Hun og mannen hadde egentlig bestemt seg for å satse på epler…

– Jeg er utdannet lærer i kunst- og håndverksfag. Men jeg er gift med en gårdeier. Det var ikke noen drift på gården da vi tok over, og det syntes både jeg og mannen min var litt synd. Vi begynte derfor å lete etter ideer til noe vi kunne drive med, og valget falt på epler. Men epler kommer jo ikke med det samme, og jeg var full av motivasjon og virkelyst. Jeg er utålmodig, og ville bare komme i gang, sier Saatvedt.

Fikk oppskrift av moren

På denne tiden fikk hun tilfeldigvis en knekkebrødoppskrift fra moren sin. Men Elin var ikke interessert i knekkebrød-baking, noe hun også ga beskjed om til moren. Så en dag valgte hun likevel å prøve oppskriften.

– Det viste seg at det var ganske lett å bake knekkebrød, og de ble veldig gode. Så begynte jeg å eksperimentere med flere ingredienser, og jeg tok med meg noen smaksprøver til kollegene mine på lærerværelset. Etter hvert begynte jeg å få spørsmål om jeg kunne bake på bestilling, og så spredte ordet seg.

For halvannet år siden sluttet Saatvedt som lærer for å kunne satse 100 prosent på sin egen bedrift. Det valget har hun ikke angret på.

– Etter bare et halvt år fikk jeg innpass hos Norgesgruppen, og det åpnet mange dører. Nå er produktene mine til salgs i Meny, Kolonial.no og flere ulike spesialbutikker. Jeg selger også knekkebrød gjennom Reko-ringen og på Bondens Marked, sier knekkebrød-gründeren.

Mange bruksområder

Noe av det som gjør knekkebrødene fra Elin’s drøm så populære, er de unike smakene og det faktum at de er glutenfrie.

– Jeg vet faktisk ikke hvordan moren min kom på å bruke maismel i knekkebrødene sine. Vi har ingen glutenallergikere i familien, så det var i hvert fall ikke derfor. Det er altså en tilfeldighet at disse knekkebrødene er glutenfrie, men det er en stor bonus, siden de da kan spises av enda flere.

– Hvilke andre fordeler får du av å bruke maismel?

– God smak er den største fordelen. Det blir på en måte et snacks-knekkebrød. Du trenger ikke nødvendigvis ha noe på dem. Mange spiser faktisk knekkebrødene mine som potetgull. Men de passer også godt sammen med ost, laks og spekemat. Og under finalen i Det Norske Måltid ble Knekkebrød Original servert med tacokjøtt på.

Annen tilnærming

I tillegg til Knekkebrød Original, lager Saatvedt en variant med chiafrø og gulrot, et «juleknekkebrød» med kardemomme, ingefær, nellik, mandel og rosin samt «Mintknekk» med peppermynte og sjokoladetrekk. Alle variantene har maismel og ulike frø som base.

– Jeg har ingen utdannelse innen matlaging, og derfor har jeg nok en litt annen tilnærming til faget. Fordi min bakgrunn er fra kunst og design, pleier jeg å si at jeg har byttet ut fargepaletten med smakspaletten. Når jeg utvikler oppskrifter tenker jeg faktisk på ulike farger, og hvordan de vil passe sammen. Jeg skjønner at det høres veldig rart ut, sier Saatvedt og ler.

Vil lage eget mel

Men det virker å være en god strategi, for det er ingen tvil om at maismel-knekkebrødene faller i smak hos mange. Saatvedt forteller at hun må importere maismelet, for det finnes ingen norske produsenter av maismel.

– Foreløpig importerer jeg økologisk maismel fra utlandet. Men på sikt har jeg et mål om å produsere maismel selv. Vi er allerede i gang med testdyrking av mais hjemme på gården, men det vil nok ta litt tid før jeg faktisk kan bake med egenprodusert maismel, sier hun.

Knekkebrød Original fra Elin’s drøm var en av tre finalister i Det Norske Måltid i januar.

Knekkebrød Original fra Elin’s drøm var en av tre finalister i Det Norske Måltid i januar.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen