Knallstart for dansk bakeri på Kongsvinger

Folk på Kongsvinger har fått smaken på ekte dansk rugbrød. Nystartede Gulbrandsens bakeri klarer foreløpig ikke å produsere nok.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ønsker å vise at det går an å satse på kvalitet på små steder også, sier Gulbrandsen.

For to år siden startet Geir Ståle Gulbrandsen og hans danske samboer Ina Rasmussen planleggingen av et dansk håndverksbakeri på Kongsvinger. 11. desember i fjor kunne de endelig åpne Gulbrandsens bakeri i Glommengata.

— Oppstarten har gått over all forventning. På slutten av dagen er det stort sett tomt i hyllene. Vi kunne allerede solgt mer enn det vi klarer å produsere, forteller Gulbrandsen.

Foreløpig er det han og samboeren samt sønnen Christian, som jobber i bakeriet.

— Hittil har dette vært en familiebedrift, men nå skal vi straks ansette en ekstra baker. Det blir en nyutdannet norsk baker, som skal få lære seg noen danske teknikker her hos oss.

Lange dager

Ina Rasmussen er utdannet baker og konditor i Danmark og har mange års arbeidserfaring fra hjemlandet sitt. For Gulbrandsen er bakerbransjen relativt ny. Han har nylig tatt baker- og konditorfag på videregående nivå i Danmark samt vært lærling hos et dansk bakeri i en periode.

— I Danmark går folk mye oftere til bakeren for å kjøpe brød og ferske bakervarer enn det vi gjør her i Norge. Det er jo nesten ingen håndverksbakerier igjen her i landet. Jeg tror særlig mange små norske steder mangler et alternativ til bake-off og fryste produkter, sier Gulbrandsen, som har fått veldig god respons på sine ferske bakervarer i Kongsvinger.

— Produktene våre er helt ferske hver dag. Vi bruker ingen mikser og ingen frysing, kun ferske råvarer i produksjonen, sier han.

Bakeriet åpner klokken seks hver morgen hele uken, og Gulbrandsen innrømmer at den første måneden har vært slitsom.

— Den siste tiden har vi jobbet mellom 16 og 18 timer i døgnet. Det har vært ganske hardt, men så har det jo også gått ganske bra. Vi hadde faktisk ikke forventet så mange kunder den første tiden.

For billig?

Så langt har Gulbrandsens bakeri satset på ulike brød og rundstykker, noe påsmurt og wienerbrød. Bakeriet tar også imot bestillinger på kaker. Oppskriftene som brukes i Gulbrandsens bakeri er Ina Rasmussens private oppskrifter, som hun har tatt med seg fra Danmark.

 

— Hvordan har tradisjonelt dansk rugbrød slått an i Kongsvinger?

— Veldig bra! Etterspørselen er stor, vi klarer foreløpig ikke å produsere nok. Det eneste negative folk har sagt, er at vi muligens selger det litt for billig! Rugbrødet er vårt dyreste brød, og vi tar 55 kroner for det, men noen steder selges jo slike brød for opptil 70 kroner. Firkornbrødet vårt koster til sammenligning 35 kroner.

 

— Kommer dere til å sette opp prisene?

— Nei, vi ser ingen grunn til at brød og andre bakervarer skal koste så mye mer enn hva de faktisk er verdt.

 

— Dere regner med å selge så mye at driften går i pluss likevel?

— Ja, det regner vi faktisk med å gjøre. Det er nok mange som tror at et håndverksbakeri ikke vil gå rundt på et såpass lite sted som Kongsvinger, men jeg tror ikke det blir noe problem. Jeg ønsker å vise at det går an å satse på kvalitet på små steder også, sier Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS