Rogalandsmesterskapet 2018 for unge konditorer hadde 12 lag. Fem av lagene bestod av to deltakere, mens resten var single deltakere. Bak Helene Gylland på resultatlisten kom Merethe Bøvre og Helene Johnsen fra Scandic Maritim i Haugesund på andreplass. Maren Sunde fra Vaaland Dampbakeri tok tredjeplassen.

Bakeri.net snakket med Helene like etter at hun hadde vunnet førsteprisen.

− Hadde du en god følelse underveis?
− Jeg vet ikke egentlig. Det var flere ting som ikke helt gikk slik jeg hadde planlagt. En del former og pynt kunne vært bedre, men alt av fyll følte jeg at jeg traff bra på.

− Hva er du mest fornøyd med?
− Jeg er mest fornøyd med fyll og utseende.

Dette var smakene

Hennes vinnerkake bestod av pærekompott, crème brûlée, sjokolademousse og jordbærskum. Kaken hadde to bunner; en sjokoladebunn og en crispy bunn. Hun lagde også tre typer konfekt. I den ene var det karamell og crunsh laget av peanøtter og cornflakes, samt peanøttganache. I den andre konfekten var det mango som var trukket i pasjonsfruktpuré og en kokosknekk, samt tropisk ganache.

Helene Gylands vinnerkake bestod av pærekompott, crème brûlée sjokolademousse og jordbærskum. Kaken hadde to bunner; en sjokoladebunn og en crispy bunn.

Helene Gylands vinnerkake bestod av pærekompott, crème brûlée sjokolademousse og jordbærskum. Kaken hadde to bunner; en sjokoladebunn og en crispy bunn.

Foto: Oddbjørn Roksvaag

 

 Trent mye

− Hvor mye har du trent i forkant av mesterskapet?
− Veldig mye. Det er snakk om mange timer. Jeg startet treningen med en gang jeg fikk oppgaven i høst. Frem til jul har jeg satt smaker og etter jul har jeg finpusset på utseende og jobbet for å presse alt inn på de timene som var til rådighet i konkurransen. Jeg har øvd hver helg, i ukedagene, både før og etter jobb.

− Så det er nesten litt fortjent?
− Nei, jeg skal ikke si det. Det er mange andre som også har lagt ned en stor innsats her.

− Inspirerer dette deg til å jobbe enda mer i faget?
− Ja, veldig! Jeg synes dette er kjempegøy og jeg gleder meg allerede til å begynne på noe nytt.

− Norgesmesterskap kanskje?
− Ja, jeg var med i fjor. Jeg vil absolutt si at det er noe jeg ønsker å gjøre igjen, sier en glad vinner som tok svennebrevet i høst.

Imponerende presentasjon av Helene Gyland og flere andre under Rogalandsmesterskapet 2018. Her er noen av hennes konfekter.

Imponerende presentasjon av Helene Gyland og flere andre under Rogalandsmesterskapet 2018. Her er noen av hennes konfekter.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Kjempehøyt nivå

− Det er det fjerde året vi kjører dette nå. I fjor var det knallbra og i år var det enda bedre. Nivået var ganske jevnt og kjempehøyt. Alle har virkelig fått forståelse av hva de skal levere, og når vi i tillegg vet at mange av disse er skoleelever og lærlinger, så er det veldig imponerende. Mange av dem er mye flinkere enn mange som har vært i bransjen i mange, mange år. I år er det rett og slett knallbra, sier hoveddommer Knut Harald Sørdal.

− De som eier bakeriene rundt om i Rogaland står veldig på for å tak i lærlinger. Og skolen her på Jåttå er veldig «på» for å få elevene til å prøve og teste ut. Og jo mer elevene får prøve og teste, jo mer interessert blir de i faget og de skjønner hva de kan gjøre med råvarene.

− Betyr det egentlig at hele Norge bør se hit?
− Ja, det er ikke tvil om det. Vi må heller ikke glemme alle de som driver dugnad her og står på for å få dette til. Det er mange ildsjeler som virkelig bruker mye av sin fritid for å få dette til.

Flere godbiter som ga Helene Gyland førsteplassen.

Flere godbiter som ga Helene Gyland førsteplassen.

Foto: Oddbjørn Roksvaag

God delingskultur

− Generelt er Rogaland veldig flinke til å holde seg samlet og hjelpe hverandre. De er veldig flinke til å dele, både oppskrifter og erfaringer. Mange andre steder i landet er de livredde for å dele oppskrifter. Her deler de alt og vil hverandre godt.

− Er det en god oppskrift?
­− Ja, helt klart. Her hjelper de hverandre fremover. De små bakeriene og konditorene må skjerpe seg og levere kvalitet for å overleve i fremtiden. Hvis ikke de gjør det, så har de ingen fremtid. Med det vi så på årets konkurranse, kan vi slå fast at de som driver i denne bransjen her i regionen er heldige som kan ansette veldig flinke folk.

Målløs

Daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke, var sammen med både president Axel Brun og andre bransjefolk imponert over det de så under Rogalandsmesterskapet 2018.

− Jeg er helt målløs. I fjor syntes jeg det var et høyt nivå, men i år er det enda bedre. Dette viser det potensialet som ligger i unge talenter som interesserer seg for faget. Det er veldig imponerende å se hva de har fått til.

− Dette står ikke av veien for et nasjonalt arrangement og bør være til stor inspirasjon for alle andre i Norge for å skape noe lignende andre steder. Dette skaper gode fagfolk for bransjen, sier Bakke.

Imponerende deltakelse og ikke minst resultater i Rogalandsmesterskapet 2018. Presentasjonene overgår mange fagfolk som har jobbet i bransjen i mange år, sa hoveddommer Knut Harald Sørdal.

Imponerende deltakelse og ikke minst resultater i Rogalandsmesterskapet 2018. Presentasjonene overgår mange fagfolk som har jobbet i bransjen i mange år, sa hoveddommer Knut Harald Sørdal.

Foto: Oddbjørn Roksvaag