Kløverbakeriet: –Vi skal være litt annerledes

Bakerkjedene leverer til et forbukermarked som er i raskere endring enn noensinne.  Det krever en klar strategi!

Publisert Sist oppdatert

For å hevde seg i dagens marked må bakeriene tilby produkter som kundene vil ha, til riktig pris og kvalitet. Kløverbakeriet, som eies av Bunnpris, har nedslagsfeltet sitt i Trøndelag – fra Steinkjær til Oppdal. Bakeriet møter tøff konkurranse både fra de andre store bakerkjedene og fra matindustrien.

– Det er viktig å ha flere tanker i hodet samtidig, fastslår daglig leder, Svein Johnny Tinnen ( bildet under) og utdyper det slik: – Rollen vår er stadig under utvikling. Vi skal lære av bransjen, men samtidig bevare identiteten vår som Kløverbakeriet. Vi må ikke bli for lik de andre store baker- og matvarekjedene.

Nisjeproduktene

Kløverbakeriet produserer og leverer gjærbakst, punktum finale. Konditorvarene kjøper de fra samarbeidspartnere.

– Vi velger å fokusere helt på nisjen vår som ferskvareleverandør av brød og annen gjærbakst som brix, wiener, rundstykker og hvetebakst.

Kløverbakeriet har gjort store investeringer de siste årene. Samtidig er produksjonen blitt effektivisert, særlig i linjeproduksjonen og utnyttelsen av denne.

Omstillingene ble nødvendig etter at Bunnpris skiftet grossist til Rema Distribusjon, slik at mange butikker i Trondheimsregionen gikk over til Norgesgruppen. Kløverbakeriets omsetning falt dermed med 15 prosent fra 2012 – 2014. Det måtte et krafttak til for å snu denne utviklingen, bekrefter Tinnen.

Mat på farten

De strukturelle endringene kom samtidig med en tydelig markedsdreining blant brødkonsumentene. Kløverbakeriet har møtt etterspørselen med nytenkning som har resultert i nye varetyper i sortimentet.

– Kundene vil ha mindre og grovere brød, samt «mat på farten», type brix og rundstykker. Signaturbrødet vårt, bestselgeren Fjellbrødet på en kilo, er blitt supplert med nye typer brød som bare veier 600 – 700 gram. De nye brødtypene er gjerne hånddekorert, som for eksempel vårt grove landbrød eller Skogvokterbrødet. Kort og godt brødet er et brød som veier mindre.

Sunnhet og helse står mye mer i fokus nå blant forbrukerne, både i byene og i bygdene. Som følge av dette er saltinnholdet i brødene blitt kraftig redusert de siste årene, og andre typer deiger er tatt mer i bruk – som for eksempel surdeiger.

Forbrukerne vil ha små og lekre brød.
Forbrukerne vil ha små og lekre brød.

Spis sunt med brød!

Kløverbakeriet holder på nisjen sin og vektlegger god kvalitet. Samtidig er det viktig å være litt i forkant av utviklingen for å kunne tilby attraktive bakervarer som forbrukerne vil ha til enhver tid. De siste årene har det vært en økende tendens til at brød blir byttet ut med andre matvarer. Lavkarbobølgen medvirket til en slik utvikling. Nå ser pendelen ut til å svinge mer i retning av sunnhet. Og da er brød et midt i blinken, mener Tinnen.

– Brød og bakervarer er bærekraftig mat. Dette er mat som virkelig er bra å spise, både av miljøhensyn og ernæringsmessig. Vi satser på å klare å møte konkurransen fra andre matprodusenter ved å klare å fornye oss med attraktive bakervarer, sier Svein Tinnen.

 

Powered by Labrador CMS