Alt er spikret og satt i bakerleiren, det gjenstår kun mikrojusteringer på showpiecen før den skal lages foran juryen i München om to dager.

– Jeg er satt sammen slik at jeg stadig vekk kommer på noe nytt, som kan gjøre showpiecen bedre. Men det er på detaljnivå, for å skape en bedre helhet. Alt av hovedstruktur er klart for lenge siden. Resten av produktene er ferdige, kanskje noen mikrodetaljer på småvarer, men i all hovedsak er vi fornøyd med smak og utseende, sier Ivar Bakke, som er på Norges bakerteam sammen med Nikolai Meling.

Finne roen

Bakergutta hadde siste trening forrige helg, nå er det om å gjøre å finne roen før søndag 16.9.

– Vi har trent såpass mye at vi kjenner programmet veldig godt nå. Det vi har fokusert på siste tiden er tidsbruk, og vi har blitt mye flinkere til å disponere tiden riktig. Så følelsen er god. Nervene har ikke kommet riktig ennå, men jeg regner med å kjenne litt på det når vi skal se på de første lagene som starter konkurransen på lørdag. Jeg blir alltid gira når jeg ser andre konkurrere og vet jeg skal være med selv.

– Hvordan er spenningsnivået, nå like før?

– Vi er minst like gira som tidligere i forhold til konkurransen, men vi er mye roligere begge to, nå som vi har trent så mye på oppgavene våre. Vi vet at vi kan gjennomføre etter planen, og så kan vi bare gjøre vårt beste. Nå er det bare å jobbe med den mentale delen og forberede seg til søndag. Dette kommer til å bli veldig spennende, sier Bakke.

Nikolai Meling har nervene under kontroll før han skal delta i det uoffisielle VM i baking. Nå bare gleder han seg til å komme i gang.

Nikolai Meling har nervene under kontroll før han skal delta i det uoffisielle VM i baking. Nå bare gleder han seg til å komme i gang.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media AS

Gjøre som på trening

Nikolai Meling, til daglig baker i Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn, gleder seg også til å sette i gang bakingen i Tyskland.

– Er alle produkter/smaker satt?

– Alt er nok på stell for min del. Nå sitter alt som det skal. Erlend (Løken Volden) og André (Løvaas) virker veldig fornøyde med smakene og hvordan produktene ser ut. Det har vært veldig bra på de siste samlingene, så gjelder det bare å gjøre det samme der nede, sier Nikolai Meling.

– Er du nervøs?

– Blir nok mer nervøs når jeg først er der nede og ser hvordan de andre landene som skal konkurrere før oss gjør det. Gleder meg i grunn mer!

Nikolai er også ferdig med treningen og de siste dagene før konkurransen, er det kun vanlig jobbing.

Full fokus

Onsdag 19.9 skal Vilde Nistad Strandos i gang med sin konkurranse, VM for unge konditorer eller UIBC Junior World Championships for Confectioners. Hennes konkurranse går over to dager.

– Nå er det kun litt småting som gjenstår. Jeg skal trene noen dager til, så er jeg så klar som jeg kan bli.  Alt av smaker og produkter er satt. Det blir en smak av norsk og nordisk høst på alle mulige måter. Og det beste er at alle råvarene er i sesong nå, så vi får det beste av det beste. Høst vil spille en viktig rolle både med tanke på smak, men også med tanke på utseende. Alle produktene har minimum én norsk råvare som er essensiell for smaken. Jeg har konfekt med alt fra norsk honning, pære, tindved, havre og blåbær. En desserttallerken med mange gode smaker, der iblant norsk gresskar. Og en moussekake med kirsebær. Når det gjelder marsipanfigurene og showpiecen vil man også kunne se at det er høst vi snakker om, forteller Vilde.

Siste lille finpuss før VM. Vilde Nistad Strandos er klar for konkurranse.

Siste lille finpuss før VM. Vilde Nistad Strandos er klar for konkurranse.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media AS

– Er du nervøs ennå?

– Nervene har kommet og gått litt de siste månedene, men nå kjenner jeg at de virkelig er kommet. Det at vi nå har pakket bilen betyr at jeg ikke får gjort om på noe. Som konditor kan det være litt vanskelig, da du hele tiden vil gjøre ting litt bedre. Nå må ting være som det er, så får vi se hvor langt det holder. Jeg er også veldig spent på å se hva de andre leverer. Jeg vet ingen ting om de andre utøverne utover hvilke land de kommer fra. Men uavhengig av hvor nervøs jeg er eller ikke, skal jeg ha fullt fokus på det jeg skal gjøre når konkurransen starter, sier Vilde.

– Hva gjør du nå i innspurten mot konkurransedag?

– Jeg har «ferie» hele denne uken. Det vil si at jeg ikke skal på jobb på dagtid og kan slappe litt av da. Jeg kommer nok til å trene på ettermiddagene, men ikke like lange dager som før. Det er viktig å ha godt med energi til konkurransen og ikke være helt utkjørt. Jeg reiser til München på mandag og får da nesten en hel dag der til roe meg litt ned, før det braker løs med forberedelsesdag tirsdag og konkurranse onsdag og torsdag, sier en kampklar Vilde.

Bakeri.net er tilstede på iba der konkurransen foregår og vil følge konkurransene tett. Følg oss på våre nettsider og på vår Facebook-side. Vi vil ha flere «live»-sendinger på vår Facebook-side i løpet av konkurransedagene.