Coupe du Monde de la Boulangerie har vært det store målet for Trude Beate Brendehaug.

Klar for siste konkurranse

Trude Beate Brendehaug trener intenst. Etter Coupe du Monde i januar er det slutt på konkurranser for hennes del – nå lurer hun på om hun skal finne seg en hobby.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er veldig opptatt av ikke å stagnere. Jeg vil lære nye ting hele tiden og bli bedre på det jeg gjør.

Hun var vært på landslaget i seks år. – Nå har jeg drevet med dette lenge, sier hun.

31-åringen er klar for siste konkurranse. – Coupe du Monde er jo også utsatt et par år. Egentlig skulle det vært forbi nå, sier hun.

Nå om dagen er det trening hver helg. I tillegg er hun daglig leder på Bollebar i Oslo i arbeidstiden. Fritid blir det ikke noe av. Slik må det være foran en konkurranse der det må terpes og terpes, samkjøres og samkjøres, for å gjøre det best mulig.

Klar konditorplan

Det var aldri tvil om hva Trude Beate Brendehaug skulle bli da hun begynte på restaurant- og matfag på Øyrane vidaregåande skule. Konditorfaget hadde hun bestemt seg for mens hun gikk på ungdomsskolen. Hun flyttet de sju milene fra hjembygda Hellevik til Førde som 16-åring. Siden har hun flyttet videre og ikke sett seg tilbake.

Det vil si: Hun har ikke flyttet tilbake til hjembygda – men dialekten har hun beholdt. – Jeg er dialektforkjemper. Det er ikke enkelt her på Østlandet, men plutselig møter jeg noen med samme dialekt og blir glad, smiler hun.

Glade vinnere i Nordic Bakery Cup 2019. Trude Brendehaug, Jonathan Burt og Fredrik Lønne ferier seieren og at Norge får beholde vandrepokalen.
Glade vinnere i Nordic Bakery Cup 2019. Trude Brendehaug, Jonathan Burt og Fredrik Lønne ferier seieren og at Norge får beholde vandrepokalen.

Vil utvikle seg

Hun gikk i konditorlære hos Baker Brun Produksjon i Bergen. Så flyttet hun videre til Oslo, tok svennebrevet også som baker og hadde læretiden hos Godt Brød på Grünerløkka.

Hele tiden har det handlet om å jakte på kompetanse og bli flinkest mulig. Det er derfor hun konkurrerer på toppnivå, også:

– Det skyldes et kontinuerlig ønske om å utvikle meg og bli en bedre fagperson. Det er viktig å utfordre meg selv faglig. Jeg er veldig opptatt av ikke å stagnere. Jeg vil lære nye ting hele tiden og bli bedre på det jeg gjør, sier hun.

Glad i laminert

Drømmeoppgavene hennes er de kreative delene av faget – enten det går på smak eller utseende; boller eller laminerte produkter.

– Jeg er veldig glad i laminerte produkter. Det er dét jeg driver med på landslaget, også. Lage nye farger, skape nye smaker som ikke er gjort før. Utfordre seg selv og utfordre andre, skisserer hun.

Det kan de norske kundene trenge. Nordmenn taper på den kreative fronten:

– Du skal ikke så langt utenfor Norge før du finner spennende komposisjoner, ifølge Trude Beate Brendehaug, som gjerne skulle sett flere kreative produkter i norske disker.

Samtidig er hun klar over at det er veldig mye som er søtt «der ute». I Norge er det mer fokus på mindre sukker og rene smaker. Det blir noe annet enn amerikanske eller britiske kaker som kan være proppet med sukker.

Fredrik Lønne, Trude Beate Brendehaug og Ivar Bakke, med André Løvaas som coach, vant Nordic Bakery Cup 2017
Fredrik Lønne, Trude Beate Brendehaug og Ivar Bakke, med André Løvaas som coach, vant Nordic Bakery Cup 2017

Snart tid til hobby

Nå skal hun likevel vise verden det beste Norge har å by på. Hun er full av godord om samarbeidet på laget til Coupe du Monde de la Boulangerie.

– Vi samarbeider veldig godt. Vi er nok litt samme typer folk: Alle tre er ryddige, systematiske personer. Da er det lett å jobbe i lag. Man må jo jobbe sammen. Programmet er tett og fullpakket. Da krever det at vi hjelper hverandre og er klare hvis noe skulle skjære seg, sier hun.

Coupe du Monde har vært det store målet hennes. Derfor er det også et naturlig høydepunkt og en naturlig slutt på konkurransekarrieren.

– Etter seks år blir det fint å bruke tiden til noe annet. Jeg har ikke tid til noen annen hobby nå. Det skal bli godt å få påfyll. Kanskje jeg skal lære meg noe nytt? sier Trude Beate Brendehaug.

Powered by Labrador CMS