Den ene solgte, den andre malte. Ikke korn, men hus. Nå baker de flatbrød, også. – Vi kunne ikke la bedriften flytte bort fra Rendalen, sier Bernt Aasheim.

Unngikk flytting

Magasinet Mat fra Norge er blant dem som peker på østerdalsflatbrødet som best i test.

Magasinet Mat fra Norge er blant dem som peker på østerdalsflatbrødet som best i test.

Foto: Østerdalen Hjemmebakeri

Han eier og driver Joker Aasheim, nærbutikken på Åkrestrømmen i Rendalen. I samme senter ligger Østerdalen Hjemmebakeri. I fjor bestemte eier Frank Bredin seg for å trappe ned.

– Det var vel noen andre interessenter, men de fleste skulle kanskje flytte bedriften bort fra Rendalen. Det var jeg selvsagt ikke interessert i. Begynner det å bli tomme hull i et forretningssenter, så blir det fort flere, sier Bernt Aasheim.

Han kjøpte like godt hele bakeriet og overtok fra nyttår. – Jeg slo meg sammen med en kompis som drev alene som maler og snekker. Han var villig til å være med. Så nå driver han som daglig leder, mens jeg hjelper til med salget. Frank er med litt til for å lære bort det han kan, forteller Joker-kjøpmannen og bakerieieren.

Asko og Spesialgrossisten

Han har fått inn flatbrødene hos Norgesgruppens egen grossist, Asko, og hos Spesialgrossisten, som selger til Coop og Rema 1000. Det har fått fart i salget, både i egen butikk og foreløpig i resten av Oppland og Hedmark.

Flatbrødbakeriet har seks ansatte.

Flatbrødbakeriet har seks ansatte.

Foto: Østerdalen Hjemmebakeri

– Jeg selger enormt mye av flatbrødet. Bare i påsken solgte jeg nesten 500 pakker i butikken. De fleste som bor andre steder, vil kjøpe det med herfra. Da spiller ikke prisen noen rolle, fastslår Aasheim.

Takkestekt

Selve produksjonen kommer han ikke til å revolusjonere. Det blir bare flatbrød, og det blir takkestekt. Hjemmebakeriet har prøvd seg med lompe og lefse, uten suksess. Sirupstynnkake tok bort for mye av produksjonskapasiteten. Automatisering gjorde produktene dårligere.

– Kosting og steking skal skje med håndmakt. Så har vi en maskin som kjevler ut. Den maskinen er fra 1971, og vi driver og ser på om vi greier å få tak i en ny maskin som gjør samme jobben, forteller Bernt Aasheim.

Det er ikke så enkelt, mener han.

– Dette er ikke strekkdeig i det hele tatt. Den er ikke som en pizzadeig. Hvis den går gjennom maskinen på feil måte, så rives den i stykker. Maskinen må bygge på den samme basisen som vi har nå, og så må vi kanskje bygge om litt, sier han. Samtidig har han støv, mattilsyn og helsetilsyn å arbeide med.

Seks ansatte

Nå har Østerdalen Hjemmebakeri seks ansatte.

– Vi har full fart fremover, og jeg regner med at i løpet av sommeren er vi der vi skal være i første omgang, spår Bernt Aasheim.

Flatbrødet takkestekes – forsøk for 15 år siden på å automatisere mer, gikk ut over kvaliteten.

Flatbrødet takkestekes – forsøk for 15 år siden på å automatisere mer, gikk ut over kvaliteten.

Foto: Østerdalen Hjemmebakeri