Administrerende direktør Thomas Bjarkholm og markeds- og innovasjonsdirektør Aina Hagen ved den moderne produksjonslinjen på Langhus.
Administrerende direktør Thomas Bjarkholm og markeds- og innovasjonsdirektør Aina Hagen ved den moderne produksjonslinjen på Langhus.

Kjøper bakeri og flytter produksjon til Norge

Lantmännnen Unibake kjøper bakeri for å styrke sin satsing på bake-off. Samtidig flytter de produksjon hjem fra utlandet. Det er forventet at satsingen også kan gi muligheter for noe så unorsk som eksport av bake-off til det europeiske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Vi ser et sterkt vekstpotensial for bake-off produkter i Norge, og oppkjøpet av French Bakery Company passer godt i forhold til vår langsiktige strategi.

Lantmännnen Unibake har i dag gjennomført et oppkjøp av eiendelene i French Bakery Company AS og vil med dette ta over produksjonen på Lierstranda utenfor Drammen. Oppkjøpet er et tiltak for å møte kundenes og forbrukernes økende etterspørsel etter lokalproduserte bakeriprodukter og dermed kunne tilby bærekraftige produkter i Norge.

Lantmännnen Unibake har samarbeidet med French Bakery Company siden 2009, og det er ikke tilfeldig at det ble nettopp dette anlegget.

– Gjennom et årelangt samarbeid kjenner vi bakeriet godt. Da vi jobbet med vår langsiktige strategi så vi at bakeriet på Lierstranda var skreddersydd for de behovene vi har nå og behovene vi ser fremover, sier Thomas Bjarkholm, administrerende direktør i Lantmännen Unibake Norge til Bakeri.net og fortsetter:

– Vi ser et sterkt vekstpotensial for bake-off produkter i Norge, og oppkjøpet av French Bakery Company passer godt i forhold til vår langsiktige strategi. Oppkjøpet bidrar også til å styrke vår bærekraftsinnsats gjennom å ta i bruk en større mengde lokale råvarer, redusere transportavstander fra utlandet, og sist, men ikke minst, sikre norske arbeidsplasser, noe som ikke er en selvfølge i dagens industri, sier Bjarkholm.

Bakeriet med fire linjer har i dag rundt 20 ansatte som nå blir ansatt i Lantmännnen Unibake Norge.

French Bakery Company tok i bruk bakeriet på Lierstranda i 2009 Med ny eier skrives det nå ny bakerihistorie på Lierstranda. (Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media)
French Bakery Company tok i bruk bakeriet på Lierstranda i 2009 Med ny eier skrives det nå ny bakerihistorie på Lierstranda. (Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media)

Flytter produksjon til Norge

Lantmännen Unibake Norge importerer i dag rundt halvparten av sitt volum fra eksterne samarbeidspartnere i Lantmännen-konsernet. Store deler av denne produksjonen flyttes nå hjem og til bakeriet på Lierstranda.

– Dagens produksjon hos våre eksterne samarbeidspartnere skjer i store anlegg. Det passer ikke alltid optimalt i forhold til våre kunders ønsker om skreddersøm og tilpasning i mindre volumer i et relativt lite norsk marked. Nå satser vi på et middels stort bakeri i Norge i stedet for å kjøpe ute. Det gjør oss mye mer fleksible og vil gjøre oss mye mer relevante, både innenfor storhusholdning og dagligvare. Nå kan vi ta med oss kundene på linja, hvor vi sammen kan utvikle fremtidens bakervarer, sier Bjarkholm.

– For våre kunder innebærer oppkjøpet at vi kan tilby flere produkter som er produsert i Norge med alt det positive det fører med seg; optimalisert for den norske forbruker, økt grad av skreddersøm mot våre kunder og enda tettere kvalitetskontroll gjennom hele verdikjeden, sier Pernille Høsteland Solbu, salgsdirektør i Lantmännen Unibake i Norge.

Muliggjør eksport

Lantmännen Unibake Norge har i dag kun en marginal eksport til sine søsterselskaper. Det nye bakeriet åpner også nye muligheter for eksport.

– Satsingen gir oss mulighet til å eksportere bakeoff-produkter. Med høy grad av automasjon, produkter med høy kvalitet og dyktige ansatte har vi mål om å bli konkurransedyktige i det europeiske markedet innenfor bake-off. Det vil skape nye spennende muligheter for oss, sier Lantmännnen Unibake-direktøren.

Administrerende direktør i Lantmännen Unibake Norge, Thomas Bjarkholm, har skapt interesse fra resten av konsernet for sin måte å jobbe på i det norske markedet.
Administrerende direktør i Lantmännen Unibake Norge, Thomas Bjarkholm, har skapt interesse fra resten av konsernet for sin måte å jobbe på i det norske markedet.

Bjarkholm begynte i Lantmännen Unibake i 2008 og tok over som administrerende direktør i 2014. På disse årene har selskapet vokst fra en årlig omsetning på 541 millioner til 763 millioner i 2018. I perioden har de også flere ganger mistet store volumer ved at kundene har bygget opp egne produksjonslinjer. Like fullt har de reist seg gang på gang. Ikke bare har de greid å erstatte tapte volumer, de har også greid å øke salget, blant annet gjennom et svært tett samarbeid med sine kunder. Det har blitt lagt merke til i konsernledelsen, som har gitt Bjarkholm frie tøyler til å lede den norske virksomheten. Kjøpet av French Bakery Company er initiert fra Norge som et viktig strategisk grep for fremtiden.

«Look to Norway»

– Det blir lagt merke til at vi gjør ting på en litt annen måte her i Norge. Selv om vi er en liten virksomhet i Lantmännen-konsernet, opplever vi økende interesse for måten vi tenker og jobber på. Det har faktisk blitt litt «look to Norway» både fra konsernledelsen og hos våre søsterselskaper. Det synes vi er veldig inspirerende, og det er en fjær i hatten for den flotte utviklingen vi har hatt i Norge. Nå tar vi et nytt og viktig steg videre med kjøpet av French Bakery Company, avslutter Bjarkholm.

 


 

Om Lantmännen Unibake
Lantmännen Unibake er et ledende internasjonalt bakeriselskap innen Lantmännen-konsernet. Med hovedkontor i København, driver Lantmännen Unibake over 30 bakerier rundt om i verden og har salg i mer enn 60 land. Merkeporteføljen består av en rekke veletablerte merker som Hatting, Vaasan, Schulstad, Schulstad Bakery Solutions, Schulstad Royal Danish Pastry, Bonjour og andre.

Lantmännen Unibake omsetter for 1,2 milliarder euro og sysselsetter 6000 personer i mer enn 20 land. Lantmännen Unibake Norge har i dag ca. 120 ansatte og har hovedkontor på Langhus, sør for Oslo.

Om French Bakery Company AS
French Bakery Company ble etablert i Oslo i 1985 for produksjon av brødprodukter av høy kvalitet til storhusholdningsmarkedet – i 2009 flyttet bakeriet til ett anlegg utenfor Drammen. Bakeriet kombinerer moderne teknologi med tradisjonelle bakemetoder og produserer frosne bake-off brød.

 

Powered by Labrador CMS