Det hele er nok i løseste laget ennå, men det er et faktum at bakeriet, som produserer glutenfrie bakervarer på Årnes, har hatt representanter fra Kina og England på besøk.

– Ja, de var her og synes våre produkter var bra. Vi har sendt av gårde vareprøver til Kina og skulle det skje noe der, så er det et enormt marked. Men, dette ser vi på som en kuriositet, vi tror vel ikke egentlig at det blir noen stor eksport, men man vet aldri, sier Roger Nøstvik, daglig leder i bedriften Kanmer, som Det Glutenfrie Bakeriet er en del av.

Spennende med bakeri

Bakeriet het tidligere Beto Helsebakeri og Kanmer kjøpte dette i 2017, da driverne ville gi seg. De bygget opp et nytt bakeri i egne lokaler på Årnes.

– Vi er en vekstbedrift som tilbyr arbeidstrening og praksis, så for oss er det et poeng å kunne tilby en rekke forskjellig jobber som våre ansatte finner interessante og utfordrende. Da syntes vi et bakeri var et spennende tilskudd til Kanmer, sier Nøstvik til Bakeri.net.

Skulle det bli noe av eksporten til Kina, er det et enormt marked.

Skulle det bli noe av eksporten til Kina, er det et enormt marked.

Foto: Tommy Simon Norum, Raumnes

Ny strategi

Det siste halvåret har bakeriet jobbet med å utvikle en ny strategi og de har funnet ut at de ønsker å satse på bakervarer som er sunne, næringsrike og velsmakende og som også er glutenfrie. Nye resepter er utviklet av bakerisjefen, sammen med de ansatte bakerne, samt leverandører.

– Vi ser at det finnes et større marked der ute og vi ønsker en større målgruppe enn kun de som har cøliaki. Veldig mange er interessert i bakervarer med et bra næringsinnhold og som smaker godt. Men vi skal fremdeles lage kun glutenfrie produkter. Slik tror vi at markedet kan bli større.

Håper på dagligvare

Produktutviklingen har rask gange i bedriften.

– På ledermøte i dag smakte vi sju forskjellige snacks-knekkebrød, så ga vi poeng. Jeg har fremdeles en liten bit cayennepepper mellom tennene, jeg ga det knekkebrødet en firer. Hos oss bakes det, så smaker alle ansatte i kantina. Det folk liker, det går vi videre med, forteller Nøstvik.

Bakervarene selges via noen samarbeidspartnere, blant annet Aanerud Bakeri på Årnes og nettsalg. Bakerier er allerede inne med noen varelinjer i Norgesgruppen, men det jobbes med å få inn flere.

Det Glutenfrie Bakeriet

Det Glutenfrie Bakeriet (tidl. Beto Helsebakeri) er en del av Kanmer as. Selskapet Kanmer ble stiftet i 2001 er et heleid kommunalt selskap i Nes kommune i Akershus. Formålet er arbeidstrening og individuell opplæring gjennom allsidig virksomhet. Virksomheten skal være lønnsom og ha høy grad av kvalitet og service.

Bakeriet har 6-8 ansatte (noen deltid) inkludert sjåfør. Totalt har Kanmer 17 000 kvm bygningsmasse, så det er nok å ta av dersom Kineserne virkelig skulle få smaken for norske, glutenfrie og næringsrike bakervarer.

 

– Vi håper å komme inn med nye varer i mai-vinduet til dagligvarekjedene, da vil produktene våre tilgjengeliggjøres i enda større grad

 Har kapasitet til eksport

– Dagligvare i Norge blir kanskje ikke så viktig hvis dere får en eksportavtale med Kinesiske aktører?

– Hehe, vi hørte om en aktør som leverte til 170 000 dagligvarebutikker i Kina. Hvis det er en like stor prosentandel som ønsker en glutenfri kost i Kina som i Norge, kan du jo tenke deg markedspotensialet. Men, som sagt, vi avventer og vi er realistiske. Men skulle det bli noe, enten i Kina eller England, så er vi klare til å utvide. Vi har ekstra kapasitet og vi har gode muligheter for utbygging. Men først håper vi altså på dagligvare her hjemme, sier Roger Nøstvik.