Bakere og konditorer oppfordres til å sende inn sine beste oppskrifter hvor honning er en ingrediens.

– Hovedmålet med å arrangere NM i honning er jo å sette søkelyset på det fantastiske naturproduktet som honning er. Vi ønsker at både privathusholdninger og proffe skal bruke mer honning i matlagingen, fortelle Kristin Slyngstad, daglig leder i Honningcentralen.

Send inn oppskrift

Beste honning, beste birøkter og beste oppskrift med honning er kategoriene og medaljene deles ut i forbindelse med matfestivalen Matstreif som avholdes i Oslo 22.-23.9. Det er første gang NM i honning arrangeres.

– Vi oppfordrer baker- og konditorbransjen til å sende inn gode oppskrifter med honning. Her er det mulighet til å få vist frem de gode oppskriftene samtidig som man kan vinne, sier Slyngstad.

– Husk at honning er et supert produkt i baksten, den virker sammen med gjær på en gunstig måte og gir bedre heving samtidig med at honning binder vann og gir saftigere bakst. Honning er derfor en god erstatning for annen søtning. Honning er søtere enn sukker og dermed kan man bruke om lag 15 prosent mindre honning i volum, enn sukker.

Kompetent jury

Juryen i NM i honning består av flere markante personer i næringsmiddelbransjen og formann er Arne Hjeltnes. Bakehusets produktutviklingssjef, Amund Skrutvold er også med blant de som velger vinnerne i NM.

– Jeg har vært så heldig å få lov til å være en del av juryen i NM i Honning. Det bør være mange bakere i Norge som kan bidra med noen skikkelig gode oppskrifter som inneholder honning, oppfordrer Skrutvold.

Honningcentralen, som eies av 1050 norske birøktere, er ledende på honning i Norge og har om lag 75 prosent av markedet. I 2016 omsatte Honningcentralen for cirka 120 millioner kroner i honning og solgte om lag 1350 tonn honning. Nordmenn spiser 0,5 kilo honning i året og vi ligger et godt stykke unna resten av Europa, spesielt Øst-Europa, der det konsumeres om lag 2 kilo per person i året.