Finalistene: Disse åtte smørbrødene skal konkurrere i finalen i årets Mack-SM. De vil bli vurdert på smak, utseende, brødet som base, grad av nyskaping og økonomi.
Finalistene: Disse åtte smørbrødene skal konkurrere i finalen i årets Mack-SM. De vil bli vurdert på smak, utseende, brødet som base, grad av nyskaping og økonomi.

Kårer landets beste smørbrød

For 15. året på rad arrangerer bransjeforeningen Sveriges bagare & konditorer Mack-SM.

Publisert Sist oppdatert

Et smørbrød er ikke lenger bare et smørbrød.

Konkurransen Mack-SM har som mål å kåre Sveriges beste, sunneste og mest trendy smørbrød, eller sandwich, som på svensk kalles «macka». Det er den svenske bransjeorganisasjonen Sveriges bagare & konditorer som arrangerer Mack-SM, og 9.november skal åtte finalister kjempe om seieren i Mack-SM 2017.

— Årets finalister demonstrerer en inspirerende bredde i smaker. Et smørbrød er ikke lenger bare et smøbrød. Med kunnskap og innovasjon viser finalistene at smørbrødet er så mye mer, sier administrerende direktør i Sveriges bagare & konditorer (SBK), Martin Lundell, i en pressemelding.

Han beskriver tiden da svenskene kun åt smørbrød til frokost som «en saga blott».

— I dag er smørbrødet et naturlig lunsjalternativ, og det blir faktisk spist en del smørbrød til middag også. En ny undersøkelse fra Brödinstitutet viser at hver fjerde svenske velger nettopp et smørbrød til middag minst en dag i uken. Smørbrødet har med andre ord fått et sterkt fotfeste i Sverige.

Skal være salgbart

Årets bidrag byr på alt fra fritert surdeig og pankofritert halloumi til en dansk klassiker – potetsmørbrødet. De åtte finale-smørbrødene er skapt med nøye utvalgte råvarer som byr på interessante smakskombinasjoner i såvel brød som pålegg. Et eksempel er steinovnsbakt brød med ruccola og chiafrø i.

Men det er ikke bare smaken som er avgjørende i finalen. Når juryen skal bedømme finalistenes smørbrød, kommer de også til å se på utseendet, kvaliteten på brødet, hvor nyskapende bakeren, konditoren eller kokken har vært og det økonomiske perspektivet. Smørbrødet skal inspirere bransjen og skal kunne selges på et bakeri eller konditori, noe som krever at både produktvalg og tilgang på produkter må være nøye gjennomtenkt.

Maria Nyström, som jobber ved Haga Tårtcompani & Bageri deltar i Mack-SM med dette smørbrødet, som hun har valgt å kalle «Durabilly».
Maria Nyström, som jobber ved Haga Tårtcompani & Bageri deltar i Mack-SM med dette smørbrødet, som hun har valgt å kalle «Durabilly».

Trendy for tiden

I finalen skal hver finalist produsere 20 smørbrød på bare 45 minutter. I løpet av den tiden skal alt utenom brødet lages fra bunnen av på plassen. Det er med andre ord mye som kreves for å kunne kalle seg svensk mester i Mack-SM 2017, slår arrangøren fast.

— Vi merker virkelig at smørbrødet er trendy for tiden, sier Lundell i SBK.

Her er oppskriftene på finalesmørbrødene fra årets og fjorårets Mack-SM. I fjor vant Frida Lundh fra Ninas Konditori med mackan Japan tur & retur.

Powered by Labrador CMS