Martin Lundell er administrerende direktør i Sveriges bagare & konditorer.

– Kanelbollen er et unikt svensk bakverk

Bransjeforeningen Sveriges bagare & konditorer kjemper for svensk opphavsbeskyttelse av kanelbollen.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med Kanelbollens dag 4. oktober gjorde Sveriges bagare & konditorer (SBK) det kjent at de vil søke EU om svensk opphavsbeskyttelse for kanelbollen.

SBK har sendt inn en EU-varemerkesøknad for opphavsbeskyttelse med et mål om å få EU til å bekrefte at kanelbollen er et unikt svensk bakverk. 

Bransjeforeningen Sveriges bagare & konditorer kjemper for opphavsbeskyttelse av kanelbollen.

– Kanelbollens rolle i svensk kultur er tydelig. Det er for eksempel dobbelt så mange svensker som feirer Kanelbollens dag som nasjonaldagen, sier administrerende direktør i Sveriges bagare & konditorer, Martin Lundell, i en pressemelding. 

Møter motstand

Bransjeforeningens jobber nå for "å sikre den svenske kanelbollens egenart og gi dette bakverket den oppmerksomheten og resepekten som det fortjener på et europeisk nivå". 

De er opptatt av at "den tradisjonelle måten å bake kanelboller på må bevares, slik at forbrukerne skal vite hva de får når de kjøper en kanelbolle". 

Men til SBKs skuffelse har den svenske ansvarlige myndigheten, Livsmedelverket, motsatt seg initiativet. SBK har klaget på Livsmedelverkets avslag, men uten å få medhold. 

Samlebetegnelse?

Ifølge forvaltningsretten i Uppsala oppfyller ikke kanelbollen EUs krav til å få opphavsbeskyttelse. Retten mener at "kanelbolle er en samlebetegnelse for en variasjon av lignende produkter". Domstolen viser til at kanelbollen eksisterer under tilsvarende navn flere steder i Europa, og at det derfor dreier seg om en generisk betegnelse.

Slik ser logoen for EUs opphavsbeskyttelse ut. Tilsvarende merkeordning finnes også for geografi og "tradisjonell spesialitet".

SBK er imidlertid ikke enig i domstolens argumentasjon. Bransjeforeningen viser til at fetaost, som selges i mange ulike former, har fått gresk opphavsbeskyttelse. 

– På samme måte som fetaost kan selges i små terninger i olje eller i større stykker, er både kanelknuter og kanelsnurrer kanelboller, skriver Martin Lundell i siste utgave av bransjebladet Bröd.

Kjemper videre

Sveriges bagare & konditorer gir ikke opp kampen om å få EUs opphavsbeskyttelse for kanelbollen. SBK vil nå klage Livsmedelverkets avslag inn for en høyere rettsinstans. 

I den forbindelse etterlyser foreningen kanelbolle-resepter fra flere ulike svenske bakerier og konditorier. Reseptene skal legges ved den nye klagen for å vise at de har mange likheter til tross for enkelte forskjeller.

– Med håp og besluttsomhet går vi videre i denne kampen. For kanelbollen, for tradisjonen og for at fremtidige generasjoner av svensker skal kunne nyte denne fantastiske oppfinnelsen med stolthet, skriver Martin Lundell i sin leder i Bröd.

Powered by Labrador CMS