Enkelte i finansverdenen antyder at matvareprisene vil kunne stige til himmels og spår en brødpris på 100 kroner i butikken.
Enkelte i finansverdenen antyder at matvareprisene vil kunne stige til himmels og spår en brødpris på 100 kroner i butikken.

Kan brødprisen bli 100 kroner?

Enkelte i finansverdenen antyder at matvareprisene vil kunne stige til himmels. Kanskje kan et brød snart koste 100 kroner i butikken?

Publisert Sist oppdatert

Selv om konflikten i Ukraina lar seg løse ganske snart, så vil prisen for korn, og dermed også for brød, være høy i lang tid fremover.

Russlands invasjon av Ukraina og rekordhøye råvarepriser på olje, stål, gass, aluminium, hvete og gjødsel, har satt råvaremarkedet fullstendig ut av balanse. Det bekymrer råvaretrader og hedgefondforvalteren Tor Svelland:

– Jeg sier ikke at det blir tomt på Kiwi i morgen, men hvis det skjer noe med disse selskapene, så vil ikke et brød koste 30 kroner, men 100 kroner, sier han til Dagens Næringsliv.

Svimmel ved tanken

Bjørn Gjethammer, administrerende direktør i Norgesmøllene, tror ikke et brød vil komme til å koste 100 kroner i butikken om en stund.

– Det tror jeg er veldig overdrevet. Jeg blir i så fall helt svimmel ved tanken, sier Gjethammer. Men han legger til:

– Selv om konflikten i Ukraina lar seg løse ganske snart, så vil prisen for korn, og dermed også for brød, være høy i lang tid fremover. Det er ikke til å unngå at det blir høyere brødpris i den situasjonen verden er i nå. Det er helt umulig å spå, men vi i Norgesmøllene og alle andre aktører som leverer korn, må selvsagt få dekket våre kostnader. Jeg ser for meg en prisøkning på 10, 15 eller kanskje til og med 30 prosent. Det er langt mer realistisk enn at prisen på et brød når opp i 100 kroner, sier Gjethammer.

Bjørn Gjethammer i Norgesmøllene sier han blir svimmel ved tanken på en brødpris på 100 kroner.
Bjørn Gjethammer i Norgesmøllene sier han blir svimmel ved tanken på en brødpris på 100 kroner.

Skremmende for forbruker

– Dersom konflikten i Ukraina skulle utvikle seg dramatisk, noe vi alle selvfølgelig inderlig håper ikke vil skje, så vil situasjonen endre seg. Hvis for eksempel Nato skulle bli involvert i krigen. Da ser vi for oss et helt annet scenario. Men slik situasjonen er nå ser jeg for meg at prisøkningen kommer, men ikke så dramatisk som det er spådd her.

– En ting er sikkert; matvarer generelt kommer til å bli dyrere fremover. Det er det ingen tvil om, og det er dessuten sikkert skremmende for forbrukerne. Men det gode for oss i Norge er at det ikke er noe problem å få tak i råvarene, sier Bjørn Gjethammer i Norgesmøllene.

Kostnadene vil øke

Også i Cerealia er toppsjefen svært usikker på hvor det hele skal ende:

– Det er svært vanskelig å spå om det fremtidige kostnadsbildet på matvarepriser siden vi har så stor usikkerhet i den finansielle verden akkurat – hele det vi kaller makromijøet er svært volatilt, sier Karen Huffman som er administrende direktør i Cerealia AS.

– Det er flere indikasjoner som tyder på at kostnadene vil fortsette å øke på grunn av økte kostnader på råvarer, energi, gjødsel, drivstoff, transport og forstyrrelser i leverandør- og logistikkjeden, understreker Karen Huffmann som ikke vil si noe om hun tror prisen på et brød kan bli så høy som 100 kroner.

Karen Huffman, administrende direktør i Lantmännen Cerealia AS.
Karen Huffman, administrende direktør i Lantmännen Cerealia AS.

 

Powered by Labrador CMS