Mariusz og Aleksandra Jaskólski driver Fjær Konfekt på Skøyen i Oslo.
To av tre: Sammen med Piotr Rogala driver Aleksandra og Mariusz Jaskólski (bildet) konditoriet Fjær Konfekt på Skøyen i Oslo.

- Kaker som skiller seg ut ved å være mer avanserte og ha mer unike smaker

Små kunstverk med unike smaker og fjærlett konsistens fyller disken i konditoriet Fjær Konfekt på Skøyen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Mariusz Jaskólski kommer opprinnelig fra Polen. Han er utdannet kokk og har jobbet med mat hele livet. For ni år siden flyttet han og kona Aleksandra til Norge og Oslo, hvor Mariusz fikk jobb ved Grefsenkollen restaurant. 

– Der fikk jeg blant annet ansvar for desserter og konditorvarer. Det er ikke alle kokker som liker å jobbe med desserter, men jeg synes at den delen av faget er veldig gøy. I Grefsenkollen fikk jeg også veldig frie tøyler til å eksperimentere og være kreativ, forteller han til Bakeri.net.

Da Mariusz begynte i Grefsenkollen var det en fine dining-restaurant som lå tett opp mot Michelin-nivå. Senere ble konseptet lagt om litt, og i den forbindelse sluttet flere av de ansatte. Mariusz inngikk en avtale om å fortsette en stund til, mot å få bruke kjøkkenet til utvikling av egne produkter etter arbeidstid.

– Gjennom flere år hadde jeg blitt godt kjent med det gastronomiske tilbudet i Oslo, og jeg hadde oppdaget et tomrom i konditorimarkedet. Dette tomrommet ønsket jeg å fylle, sier han.

Går bedre og bedre

Mariusz begynte først å utvikle og lage egne kaker og konfekter som han solgte til venner og bekjente under navnet Fjær Konfekt. Og for ganske nøyaktig ett år siden åpnet han et konditoriverksted med kafé på Skøyen i Oslo sammen med kona Aleksandra og sin mangeårige samarbeidspartner Piotr Rogala. Piotr er i likhet med Mariusz utdannet kokk, og de to tar seg av produksjonen, mens Aleksandra er ansvarlig for salg og administrasjon.

Disken hos Fjær Konfekt er fylt med fargerike og fristende porsjonskaker til 119 kroner per stykk.

– Hvordan har det første året gått?

– Det har gått bedre og bedre for hver dag. I starten var det mange som kom innom bare for å se. Den vanlige oppfatningen blant nordmenn er jo at fine kaker sjelden smaker godt. Men etter hvert som flere og flere har turt å smake på produktene våre, har vi også fått flere og flere faste kunder. For selv om vi er opptatt av å lage kaker som ligner små kunstverk, er smaken det viktigste, understreker Mariusz, som altså mener at Oslo har manglet den typen kaker som Fjær satser på.

– Jeg mener at Fjær Konfekt tilbyr kaker som skiller seg ut ved å være mer avanserte og ha mer unike smaker. Utvalget varier fra sesong til sesong, og hver måned lanserer vi noe nytt. Innovasjon er vår lidenskap, utdyper han.

Sjokolade som base

Sjokolade fra Callebaut danner basen for det meste som lages hos Fjær Konfekt. For tiden består utvalget mest av små porsjonskaker som selges i kafeen og store kaker som lages på bestilling.

– Etter hvert ønsker vi også å lage mer konfekt, sier Mariusz, som viser frem en liten eske med fargerike praliner i rosa, turkis og oransje - noen av de samme fargene som går igjen i konditoriets fjærlogo.

– Etternavnet mitt betyr svale på polsk. Derfor prøvde jeg først å lage en fuglelogo til konditoriet. Det fungerte ikke så godt. Jeg prøvde med en fjær i stedet, og slik ble det, forteller han.

– Hvilke planer har dere for Fjær Konfekt fremover?

– På sikt ønsker vi å utvide med flere konditorier, men i første omgang må vi konsentrere oss om å vokse her. Det neste året blir avgjørende, sier Mariusz Jaskólski.

Mariusz Jaskólski er grunnlegger av Fjær Konfekt, som han driver sammen med kona Alexandra og Piotr Rogala.
Powered by Labrador CMS