Prisbelønt konditormester gir ut bok:

Stor spennvidde: Kate Kippersund forteller at boken Himmelske kaker byr på noe for enhver smak. – Den inneholder oppskrifter for alle aldersgrupper og for alle nivåer, sier konditormesteren.

– Jeg vil ikke sitte og knuge på oppskriftene mine

Da Kate Kippersund i The Flying Cakery endelig fikk tid og anledning til å skrive en bok, måtte tittelen naturligvis bli Himmelske kaker.

Publisert

Fredag 2. februar slippes boken Himmelske kaker av konditormester Kate Kippersund som driver The Flying Cakery i Bergen. Den tidligere flyvertinnen er i himmelen over endelig å kunne kalle seg forfatter:

– Det å gi ut en egen bok har vært en drøm i mange, mange år. Jeg begynte det faktiske arbeidet med Himmelske kaker i 2020, men i hodet mitt har jeg jobbet med denne boken mye lenger, forteller den alltid blide og positive konditoren til Bakeri.net.

Sofistikert fromasjkake med pasjonsfrukt er en av de himmelske kakene i Kates bok.

Skrev under pandemien

Bakgrunnen for at Kate lenge har hatt lyst til å gi ut en bok, er at hun til stadighet får spørsmål fra folk over hele landet om oppskrifter og fremgangsmåter. Hun har i mange år svart ved å holde kurs, og da har hun ofte savnet et "læreverk" å henvise til. 

– Jeg er veldig glad i å holde kurs, og jeg kommer til å fortsette med noe kursvirksomhet. Men jeg har ikke tid til å holde like mange kurs som før. Nå har vi mange bestillinger året rundt. Det føles som om den ene høysesongen følger rett etter den andre, forklarer hun.

Siden 2011 har Kate Kippersund drevet sitt eget kakefirma, The Flying Cakery, som lager designkaker på bestilling. 

– Nå går det veldig bra, men vi hadde det tøft under pandemien da det ikke ble arrangert noen store selskaper. Fordelen var at jeg endelig fikk tid til å skrive boken min, sier hun.

Lidenskapelig pasjonsmousse beskrives i boken som "en nydelig komponert kake med en vakker smak av ekte lidenskap, pent innpakket med trendy speilglasur.

Noe for enhver smak

Kate forteller at hun har lagt ned mye arbeid i å skape en bok som favner bredt.

– Det er stor spennvidde i boken, og jeg kan garantere at Himmelske kaker byr på noe for enhver smak. Den inneholder oppskrifter for alle aldersgrupper og for alle nivåer. Dette er en bok som både amatører og profesjonelle vil kunne ha glede av. Selv skulle jeg gjerne ha hatt denne boken som nyutdannet konditor. 

Innholdet i boken følger en naturlig læringskurve, der de enkleste oppskriftene kommer først, og de vanskeligste kommer til sist. 

– De yngste kan glede seg over enkle og greie oppskrifter på cookies og cupcakes, mens den eldre garde kanskje vil være mer interessert i mousskaker og klassikere som hvit dame. I tillegg til oppskriftene handler boken også om utstyr, fremgangsmåter, råvarer, stabling, pynting, kakebordet og hva som kan ha gått galt.  Jeg har viet et helt kapittel til kremer, fyll og trekk, som er det jeg får mest spørsmål om fra folk. Til slutt skriver jeg også litt om min egen kakereise.

Flyvende cupcakes og makroner, som de heter i The Flying Cakery.

Travle tider

Kate Kippersund begynte som konditorlæring ved Orion Konditori i Bergen på starten av 1990-tallet. Hun tok etter hvert både fagbrev og mesterbrev, og det manglet ikke på jobbtilbud. Men linjeproduksjon av kremkaker fristet ikke den unge og svært kreative konditoren. I stedet lot hun seg friste til å reise rundt jorden som flyvertinne med SAS. 

I 2015 vant Kate Kippersund konkurransen Årets Kake. Oppskriften på vinnerkaken (med enklere pynt) er med i Himmelske kaker.

På reisene benyttet hun muligheten til å bli kjent med internasjonale kaketrender og nye teknikker. Kate merket at hun ville lære mer og mer, og hun valgte å ta noen permisjoner for blant annet å jobbe som konditor i Australia og spesialisere seg i alt fra modellering til sukkerkunst ved The Wilton School of Confectionary Art i USA. 

I boken beskriver hun disse årene som svært hektiske, for i tillegg til å sjonglere vakter i luften med kakeproduksjon i et lånt cateringkjøkken, deltok hun i konkurranser og holdt egne kurs. På toppen av det hele hadde hun små barn hjemme. Etter hvert ble det for mye, og i 2017 sluttet Kate i SAS for å satse fullt og helt på The Flying Cakery. 

Trippel sjokolademousse er en av de mest krevende oppskriftene i Himmelske kaker.

Godt forhåndssalg

– Oppskriftene i boken kommer fra ulike stoppesteder på kakereisen min. Det er oppskrifter som jeg brukte i læretiden min og oppskrifter som jeg bruker i kakeriet i dag. Noen oppskrifter kommer fra utlandet, og andre kommer fra min private samling. Jeg vil ikke sitte og knuge på dem, for da risikerer jeg jo at de dør med meg.

– Regner du med å tjene mye penger på Himmelske kaker?

– Absolutt ikke. Med tanke på hvor mye arbeid jeg har lagt ned i dette prosjektet, så kommer timelønnen til å bli svært, svært lav. Dette er noe jeg har gjort utelukkende på grunn av min store lidenskap for faget. 

– Hvordan har det vært å prøve seg som forfatter?

– Det har vært både gøy og lærerikt, men det har også vært en langdryg prosess. Forlaget har holdt litt igjen hele veien, for de skulle gjerne sett at jeg hadde enda flere følgere i sosiale medier. Personlig mener jeg at det må være mulig å gi ut en bok som fagperson, uten å være influenser. Nå viser det seg at forhåndssalget av Himmelske kaker har gått bedre enn forventet, avslutter Kate, som gjør seg klar til en travel lanseringstid.

Himmelske kaker er utgitt på forlaget Vigmostad & Bjørke. 

Tall- og bokstavkaker har vært en stor trend de siste årene.
Powered by Labrador CMS