– Jeg har vært fortvilet og forbannet

Leif Reppen og de andre eierne i Reppens Bakeri vil selge hele bedriften til en aktør med større finansielle muskler.

Publisert

Det vil gjøre Reppens Bakeri bedre rustet til å takle kriser som den strømkrisen vi nå er inne i.

I 1942 begynte nygifte Sonja Reppen å spe på familiens inntekt ved å dra rundt på gårder og bake lomper og lefser. Etter hvert utviklet det seg til et lite lompebakeri som sønnen og svigerdatteren hennes, Leif og Lisbet Reppen, overtok driften av tidlig på 1990-tallet. Og det ble starten på en lang periode med sterk vekst for denne Flekkefjord-bedriften.

For to år siden kjøpte selskapet Munsj seg inn i Reppens Bakeri med mål om å skape en lomperevolusjon. Planen var å satse på lomper smaksatt med chili, oregano og løk. Kjente navn som Arne Hjeltnes, Christer Rødseth og Karen Elene Thorsen (Fattig Student) er noen av investorene i Munsj, og dermed også noen av dagens eiere i Reppens Bakeri. Men nå er hele den nye satsingen lagt på is. Da strømprisene begynte å stige høsten 2021 måtte bremsene på i Reppens Bakeri, og den siste tiden har eierne vært usikre på om bakeriet ville overleve i det hele tatt.

– Jeg har vært både fortvilet og forbannet, sier Leif Reppen, som har kritisert regjeringens håndtering av strømkrisen i flere debattinnlegg.

– Det har vært en form for terapi, forklarer han.

Full stans i planer

De høye strømprisene har nemlig spist opp det meste av overskuddet i bedriften. Alle store investeringsplaner, som blant annet bygging av et nytt produksjonslokale, er blitt stoppet. De har også stoppet produksjonen av alle nye produkter som ikke var blitt lønnsomme ennå. Nå er det bare hovedproduktet, Lisbets Eventyrlige Potetkaker, som produseres i Reppens Bakeri.

Reppen forteller at han også var nødt til å si opp et par ansatte og sende ut permitteringsvarsel til flere. Han slapp imidlertid å iverksette permitteringene på grunn av en sterk økning i salget. I dag ser han litt lysere på fremtiden, til tross for at strømprisene stadig er høye.

Fire interessenter

– Det er veldig positivt at salget av Lisbets Eventyrlige Potetkaker øker, og nå har vi bestemt oss for å selge hele bedriften til en aktør med større finansielle muskler. Det vil gjøre Reppens Bakeri bedre rustet til å takle kriser som den strømkrisen vi nå er inne i, sier han.

Ekteparet Reppen eier til sammen 47 prosent av aksjene i bakeriet. Resten eies av Munsj, som også ønsker å selge sin del.

– De fire aktørene som vi er i dialog med, er alle veldig store. På grunn av de ansatte vil vi helst selge til en aktør som ønsker å drive bedriften videre i Flekkefjord. Det er det to av dem som vil, forteller Leif Reppen.

Pensjonister på overtid

Han håper at salget vil bli avklart så fort som mulig, for han og kona er egentlig pensjonister på overtid.

– Vi skulle etter planen trappe litt ned. I stedet ble vi nødt til å jobbe mer enn noen gang for å prøve å redde bedriften. Nå blir løsningen å få inn nye eiere med mye penger og langsiktige planer.

Reppens Bakeri leverer i dag Lisbets Eventyrlige Potetkaker til rundt 350 butikker i Agder, Rogaland og Oslo. Bakeriet produserer rundt 6000 potetkaker i timen, og det går med mye strøm til både koking og steking. I et normalår pleier bedriftens strømregning å være på mellom 220.000 og 240.000 kroner. I år har de allerede passert 700.000 kroner ved utgangen av oktober.

– Blir det kaldt og tørt i november og desember, kan årets regning komme på godt over 900.000 kroner, anslår Leif Reppen.

Powered by Labrador CMS