I fjor sommer åpnet Smak av Sogn og Lærdal Grønt en gammeldags landhandel på Lærdalsøyri i Lærdal. Butikken ble raskt populær, og særlig salget av bakervarer gikk bra. Baksten ble kjøpt inn fra bakerier i Årdal og Aurland. I år er det imidlertid blitt andre boller.

— Vi fant ut at det ville være mer bærekraftig å lage bakervarene her i Lærdal, og derfor bestemte vi oss for å starte et eget, lite håndverksbakeri, forteller styreleder i Smak av Sogn, Helene Maristuen til Bakeri.net.

For å komme i gang dro hun og noen andre på kurs hos Morten Schakenda i Lom. Så fikk de tips om at Regines lille bakeri i Stavern skulle legges ned, og at utstyret derfra var til salgs. To dager senere kom en lastebil med eltemaskin, heveskap, steinovn, fryser og kjøleskap. Da gjensto det bare å få tak i en baker…

— Men det viste seg å være litt av en utfordring. Jeg lette land og strand rundt i lang tid, sier Maristuen.

Da det kun var få uker igjen til det nye bakeriet skulle åpne, kom hun på den videregående skolen i Sogndal.

— Jeg kontaktet læreren i restaurant- og matfag, og ble kjempeglad da han svarte; ja, jeg har en elev som kan klare den jobben kjempefint.

Janniche baker rundt 30 brød og 100 boller hver morgen. — Lærdalsbrødet blir alltid utsolgt, forteller hun.

Janniche baker rundt 30 brød og 100 boller hver morgen. — Lærdalsbrødet blir alltid utsolgt, forteller hun.

Foto: Smak av Sogn

Tok utfordringen

Den eleven var 17 år gamle Janniche Bjørkum Stølen fra Lærdal. Hun hadde alltid drømt om å bli baker, og nå hadde hun nettopp fullført første året på restaurant- og matfag ved Sogndal videregående skole.

— Janniche var heldigvis klar for utfordringen, og nå har hun jobbet som baker i litt over en måned. Hun er kjempeflink og får mye skryt for bakervarene sine. Janniche har også vært med på å utvikle oppskriftene, sier Maristuen.

Bratt læringskurve

Selv forteller Janniche til Bakeri.net at lærlingskurven har vært bratt, og at hun har fått et litt nytt syn på bakeryrket etter å ha prøvd seg som baker i noen uker.

— I begynnelsen var det jo utfordrende med nytt utstyr, liten plass og lite tid. Jeg har ikke lært noe særlig om baking på skolen, men nå har jeg lært veldig mye på kort tid. Og det har vært kjekt og spennende, for helt siden jeg var liten, har jeg drømt om å bli baker. Nå er jeg imidlertid litt usikker. Jeg ser jo at arbeidstidene ofte er litt ugunstige og at det er ganske hardt arbeid.

Først institusjonskokk

Janniche ser imidlertid ikke bort fra at hun kommer til å jobbe med baking i fremtiden.

— Men jeg har bestemt meg for å ta utdanning som institusjonskokk aller først. Jeg begynner som lærling til høsten. Så da kan jeg ikke jobbe her på ukedagene, men kanskje litt i helgene, sier hun.

Målet er nemlig at det nye håndverksbakeriet skal bli et helårstilbud med to faste arbeidsplasser.