Andreas Aanerud hadde trøbbel med skadedyr i eget bakeri, Aanerud Bakeri på Årnes. Men etter han la opp strømførende rør rundt bakeriet, er problemet borte.
Andreas Aanerud hadde trøbbel med skadedyr i eget bakeri, Aanerud Bakeri på Årnes. Men etter han la opp strømførende rør rundt bakeriet, er problemet borte.

Jager skadedyr med grønn teknologi

Nå kan skadedyr i bakerier fjernes med elektriske pulser. Systemet GreenGuard gjør gift overflødig og slik kan vi få et miljøproblem mindre. Bak systemet står blant annet en bakerieier.

Publisert Sist oppdatert

Så vi er sikre på at dyrene er følsomme for strøm og at de velger å fjerne seg etter å ha fått støt.

Bakerier og annen næringsmiddelindustri er ofte plaget med mus og rotter som vil inn i produksjonslokaler. Løsningen har frem til nå vært gift, en løsning som blant annet næringsmiddelindustrien ønsker å fase ut.

TXGuardian har utviklet en grønn teknologi som gir dyrene et støt og skremmer de vekk fra bygningene.

Strømbarriere

Tynne, strømførende rør legges rundt bygg som skal sikres. Systemet er koblet opp til en 12 volts sentral og danner en barriere av strøm. Gnagerne får rett og slett et støt når de prøver å passere strømbarrieren. Tester viser at når gnagerne får et strømstøt er det ubehagelig nok til at de ikke kommer tilbake. Og dyrene blir ikke skadet.

Samtidig er strømstyrken såpass svak at mennesker ikke merker noe mer enn kribling i fingeren hvis du tar på systemet.

Skadedyrene er borte

– Vi har som de fleste andre bakerier tidligere hatt noen problemer med skadedyr, men etter vi la opp strømsystemet så har vi ikke hatt noen skadedyr her, forteller Andreas Aanerud til Bakeri.net. Aanerud er daglig leder og eier av Aanerud Bakeri på Årnes, samt at han er med på eiersiden i selskapet TXGuardian.

Rørene legges rundt hele bygget, og det finnes egnede løsninger for vare-ramper og større innganger, hvor det for eksempel ligger rister og lignende.
Rørene legges rundt hele bygget, og det finnes egnede løsninger for vare-ramper og større innganger, hvor det for eksempel ligger rister og lignende.

Testet i barnehage

Aanerud tror GreenGuard-systemet passer bra for flere bakerier og næringsmiddelbedrifter som har uønsket besøk av skadedyr. Men også andre bygg med mye mennesker vi ha nytte av systemet. En av de store testene av systemet var i en barnehage i Oslo, da i samarbeid med Omsorgsbygg.

– De hadde problemer med rotter og mus i barnehagen, men det var ikke bra å legge ut giftåte og heller ikke bra at det da kunne ligge døde dyr rundt om. Vi satt opp strømbarrieren og problemet var løst i løpet av kort tid. Så vi er sikre på at dyrene er følsomme for strøm og at de velger å fjerne seg etter å ha fått støt. Vi har også sikret flere bygg, blant annet et verneverdig bygg, en fabrikk, ulike bolighus og flere lagre, bakerier og næringsmiddelbedrifter, sier Aanerud.

https://youtu.be/AC-RAzkgovw

Powered by Labrador CMS