Forløperen til det nye etterutdanningstilbudet er et diplombakerkurs som ble arrangert hos Nofima på Ås og ga fem studiepoeng.

Inviterer til ny runde med diplomutdanning i 2020

Neste års diplombakerkurs blir enda mer praktisk rettet. På kurset blir du også bedre kjent med den nye Nofima-bakeren Fredrik Andresen.

Publisert Sist oppdatert

Dette blir første gang med diplombakere, men jeg har holdt mange kurs i ulike bakesettinger, så dette gleder jeg meg til.

Du faginteresserte baker. Ja, du! Nå kan du fordype deg i faget ditt sammen med andre fagfolk og lære masse nytt, til egen og bedriftens nytte. Nofima, BKLF og NMBU arrangerer et nytt diplombaker-kurs, med oppstart i april 2020.

Mer tid i bakeriet

Rammene rundt og innhold blir som i tidligere kurs, og målet er å heve kunnskapen til fagpersoner rundt i landets bakerier. Forskjellen fra tidligere kurs er primært at det legges enda mer vekt på baketeknologi, og det skal brukes mer tid i bakeriet for å koble teorien tettere opp mot praksis.

– Vi har funnet innhold og opplegg for kurset som fungerer godt. Dette har vi jo nå prøvd noen ganger og vet at denne kunnskapen etterspørres. Diplomutdanningen består av et basiskurs og selvvalgte fordypningsområder hvor studentene virkelig kan sette seg inn i faget, sier fagansvarlig for diplomutdanningen, Anne Kjersti Uhlen.

Eget prosjektarbeid

Det blir altså tre samlinger på to dager hver. Teorien gjennomgås på samlingene, men er i stor grad lagt opp som selvstudie på nett, blant annet med videoer, nettpresentasjoner, selvtester og lignende. Teorien skal danne bakgrunn for praktiske bakeforsøk samt aktiviteter i bakeriet hos Nofima på Ås.  Det er økt forståelse gjennom kombinasjon av teori og praksis som er det man i hovedsak jobber med på samlingene. Deltakerne skal gjennomføre et obligatorisk prosjektarbeid mellom samlingene, og deltagerne skal presentere dette prosjektarbeidet på siste kursdag. Et godt gjennomført prosjektarbeid er en forutsetning for å få tildelt diplomet.

I tillegg til basiskurset kreves det to fordypningskurs. Tema for disse er valgfritt, men må ha relevant til bakefaget. Fordypningskursene kan bestå av to kurs på minimum en dag hver, eller annen form for faglig utvikling, for eksempel strukturert hospitering, deltakelse i nettverk og lignende.

For at studentene får bruke tittelen Diplombaker, kreves det deltagelse på alle samlinger og godkjente fordypningskurs. Det skal også gjennomføres et eget prosjektarbeid med karakter bestått, samt skriftlig hjemmeeksamen med karakteren bestått. Det er ikke bare å møte opp altså, en skikkelig egeninnsats kreves for å få å få kalle seg Diplombaker.

Vil nå de faginteresserte

Målgruppen for kurset er ansatte i bakerbransjen med fagutdanning baker- og konditor fra videregående skole, og med yrkespraksis fra bakerbransjen. Kurset bygger på grunnutdanningen i bakerfag og ligger på et høyere nivå.

– Vi ønsker å nå de faginteresserte bakerne rundt om i Norge. Dette kurset er designet for dem som ønsker å tilegne seg mer kunnskap om eget fag, som kan settes ut i praksis på arbeidsplassen, sier Anne Kjersti Uhlen.

Sammen med Uhlen, vil også forsker ved Nofima, Ann Katrin Holtekjølen, bistå studentene med sin kunnskap. Mye av det praktiske arbeidet på samlingene ledes av Nofima-baker Fredrik Andresen.

Første kull

For Fredrik Andresen, baker i Nofima, blir det første kull med diplombakere han skal kurse.

– Hvordan blir det å være instruktør/faglig person i diplombaker-kurset?

– Det blir veldig spennende og noe jeg ser frem til. Jeg liker det å være instruktør og ikke minst det å formidle kompetanse. Dette blir første gang med diplombakere, men jeg har holdt mange kurs i ulike bakesettinger, så dette gleder jeg meg til. Det som jeg brenner for er å tenke tid, temperatur og nøyaktighet. I tillegg må vi jobbe med logistikken i det daglige arbeidet i bakeriene, forteller Andresen.

– Hva er dine styrker innen faget, som du kan lære bort til kunnskapstørste bakere?

– Min brede kompetanse er også mine styrker innenfor faget. Jeg har arbeidet som baker i små, mellomstore og store bakerier. I tillegg har jeg jobbet i Idun med bakehjelpmidler, surdeig, margariner/oljer og gjær. Og vært på Lantmannen(Regal) hvor jeg har jobbet med mel.

Dette gjør til at jeg har fått en god dybdekunnskap og en allsidig kompetanse innenfor bakerier og råvarer.

– Det er også viktig å tørre å tenke nytt. Det finnes mye bra på surdeig, men vi kan bli enda bedre. Det er også mange muligheter med fordeiger, skålding og lignende, som kan brukes i hverdagen. I tillegg er det mye muligheter med «nye» mel-/kornsorter til å skape nye produkter, forteller Fredrik Andresen.

Dette skal deltagerne lære:

  • Bakeprosess for brød og gjærdeigsprodukter
  • De viktigste funksjonelle egenskapene i mel som har betydning i bakeprosessen
  • Brød/bakervarers betydning for ernæring og helse
  • Hvordan variasjoner i melkvalitet påvirker prosess og produktkvalitet
  • Betydning av andre ingredienser, bakehjelpemidler og tilsetningsstoffer
  • Sensorikk og enkle forbrukerundersøkelser
  • Større helhetsforståelse av korn og mel som råvare i verdikjeden

Meld deg på kurset her.

Powered by Labrador CMS