Hos Millba AS i Skien skulle byggingen av en ny produksjonslinje til 80 millioner kroner ha startet i disse dager. Linjen er ferdig prosjektert og vil øke bakeriets produksjon med 30 millioner enheter i året. Dersom alt hadde gått etter planen ville den stått klar i første kvartal 2023.

– Men det er helt umulig å bygge en ny produksjonslinje her i Skien med de strømprisene vi har nå, så foreløpig har vi lagt prosjektet på is, sier administrerende direktør Bernt Ove Søvik til Dagens Næringsliv.

Ifølge avisen betaler bakeriet nå fire ganger mer for strømmen enn normalt. Det til tross for at Millba AS har en gunstig strømavtale med en forventet snittpris på 1,10 øre per kilowatt-time.

Bekymret ordfører

Bakeribedriften er en betydelig skatteyter i Skien kommune, og ordfører Hedda Foss Five, sier til avisen at hun er veldig bekymret.

– Når man slutter å investere, er det ofte begynnelsen på slutten. Det er det vi er redde for. For mange produksjonsbedrifter med høyt strømforbruk utgjør strøm normalt mellom 20 og 25 prosent av kostnadene. Når disse nå er firedoblet, blir det katastrofalt. Det må på plass strakstiltak, sier ordføreren, som ønsker seg makspris på strøm for næringslivet.

Tilført frisk kapital

Også for Kakemesteren AS i Åmli har de høye strømprisene fått store konsekvenser. På grunn av økte frakt- og lønnskostnader i tillegg, måtte bedriften nylig få tilført frisk kapital fra investeringsselskapet KM Nordic AS. Dette var helt nødvendig for å sikre videre drift, forteller styreformann Halvar Lauglo Øye til Tvedestrandsposten. Men selv om likviditeten til Kakemesteren AS nå er styrket, utsettes den planlagte byggingen av et nytt produksjonslokale på ubestemt tid.

Kakemesteren har for lengst vokst ut av lokalene sine på Åmli, og i januar i år ble de ansatte informert om at bedriften skulle flytte inn i nye lokaler i Tvedestrand i oktober. Tomten er kjøpt, og byggingen skulle egentlig ha startet i februar, men nå er hele prosjektet satt på vent. Byggevareprisen har nemlig også skutt i været den siste tiden.

Naturlig konsekvens

Georg Husebæk er daglig leder i Din Baker. Han har etterlyst en ordning som kan gi baker- og konditorbransjen kompensasjon for de ekstraordinært høye strømprisene. I en kronikk i Nationen advarte han nylig om at mange av hans medlemmer står i fare for å gå konkurs om en slik ordning ikke kommer på plass snart.

Husebæk er derfor ikke overrasket over at bedrifter i bransjen velger å utsette store investeringer.

– Det er jo en naturlig konsekvens av ekstremt høye strømpriser, råvarepriser og økende renter. Jeg vil tro at det er mange ideer og prosjekter som heller ikke blir ført i pennen, men ender opp på tankestadiet, sier han.