Ideen om et maskineri som kunne ta over tunge løft og slitasje – som oppstår ved å løfte brødene manuelt ut i fra hyllene, kom i fra Gol Bakeri for 25 år siden.
– Vi jobber jo i produksjonen hele tiden og ser hvor det er krevende og tungt arbeid. På den tiden hadde vi en avsetter og fått spesiallagd doble plater for åtte brød i slengen. Det ble litt i tyngste laget å få tømt formene så da måtte vi gjøre noe, forteller Hans Gjengedal.
– I tillegg gikk vi tom for traller og plater for at vi ikke fikk tømt fort nok. Vi kunne ikke tømme for fort heller, da å pakke glovarme brød gjorde posene stygge og produktet ble dårlig, utdyper Gjengedal.

 

Still going strong

Dette skulle bli starten på det som skulle bli verdens første High Speed formtømmer for brød, med en kapasitet på inntil 4800 brød i timen. Hans og broren Ole tok kontakt med Josef Filtvedt hos Dynatec AS, og sammen var de med i idéfasen og kom frem til flere løsninger.
– Vi måtte tenke helt nytt. Det var ikke bare å lage en maskin som tømmer traller for brød. Det var fortsatt trangt om plassen for å få nok traller og plater, samt at pakking tok lang tid. Først utviklet vi tømmeren, jeg tenkte kapasitet for fremtiden så den ble nok litt heftig overdimensjonert, humrer Filtvedt.

Gol Bakeri har fortsatt sin modell i bakeriet, 25 år etter.
– Ja vi har bare byttet ut vanlige slitedeler gjennom de 25 årene maskinen har gått, og fortsatt er arbeidshesten en viktig sliter for oss, forteller Hans Gjengedal i et intervju med Rune Holter – i anledning 25-års jubileet.