Produktene under årets skolekonkurranse var ulike og hadde alle sine styrker. Likevel ble det til slutt Tolga skole med elevene Gabriele Stankeviciute, Henrik Flatgård Gunleiksrud og Kristian Bakken som stakk av med seieren sammen med landslagsbaker Amund Skrutvold, melder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. Konkurransen fant sted i Mathallen vulkan i Oslo på onsdag.

Juryen bestod av Carl Fredrik Samson, Cathrine Borchenius, Inger Lise Fevang Jensen og Pontus Blomberg. Vinnerlaget hadde laget en deig bestående av flere ulike typer mel og gryn og var fylt med kylling, spekeskinke, soltørkede tomater, fetaost og mange gode krydderurter. Juryen konkluderte med at det var et flott og sunt innbakt produkt, som egnet seg godt til å ha med i matpakken.

Vinner-retten; kylling, spekeskinke, soltørkede tomater, fetaost og mange gode krydderurter
Vinner-retten; kylling, spekeskinke, soltørkede tomater, fetaost og mange gode krydderurter

De andre finalelagene besto av Syver, Mikael, Adrian, Oda og Maria fra Hedemarken friskole som presenterte sin energibar. Sofia, Tine, Sindre, Carl og Tobias fikk også finaleplass med sine kruttstenger (grissini). Det kom tydelig frem at begge disse produktene også hadde et stort potensiale for videreutvikling.

Konkurransen er en nasjonal bake- og ernæringskonkurranse for elever fra 5–10 trinn som arrangeres årlig av Opplysningskontoret for brød og korn. Det ble i år sendt inn over 100 bidrag. Oppgaven gikk ut på å lage den beste kornbaserte oppskriften som kan spises som ettermiddagsmat, lunsjmat eller snackmat. Kriteriene for å delta i konkurransen var følgende:

  • Produktet skal smake godt
  • Deigen/bunnen eller korningrediensen som brukes må være grov eller ekstra grov på brødskalaen. Det vil si inneholde mer enn 50% sammalt mel
  • Inneholde minst mulig fett, sukker og salt sammenlignet med tilsvarende produkter
  • Oppskriften må være selvkomponert

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker gjennom konkurransen å inspirere flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter – i tråd med kostrådene fra myndighetene om å spise fullkornsprodukter hver dag. Dette tror vi skjer best gjennom at barn og unge engasjeres i matlagingen. Grainfood is brainfood handler om å la barn og ungdom selv ta ansvar for å skaffe seg kunnskap om et godt og sunt kosthold, gjennom at de selv får være med på å lage oppskrifter og ferdige produkter, melder Torunn Nordbø.