BKLF-direktør Gunnar Bakke.

– Ingen tro på at bakefaget forsvinner

– Jeg har overhodet ingen tro på at bakerfaget kommer til å forsvinne. Bakerfaget innehar de samme estetiske element som konditorfaget, sier Gunnar Bakke i BKLF

Publisert Sist oppdatert

Alt for enkelt og tro at all matproduksjon kun skal foregå gjennom industriproduksjon i fremtiden

Arbeidslivsforskeren Arild Henrik Steen har 13 år bak seg som direktør for Arbeidsforskningsinstituttet AFI, som nå er en del av Oslomet. Steen spår at automatiseringen vil ta over at bakeryrket vil forsvinne.

Spådommen står i grell kontrast til dyrkingen av bakekunsten i nylig avholdte Coupe du Monde de la Boulangerie. Baker- og konditorbransjens fremste talsmann, Gunnar Bakke, har selv stått «ringside» med det norske Bakerlangslaget som vant bronse i verdens tøffeste bakerkonkurranse.

– Alt for enkelt

– Det er større sannsynlig at faget kommer til å endre seg fremover, slik det også har gjort opp gjennom tidene. Faget var annerledes før industrialiseringen fra håndverk til industri, og det forbruker etterspør i dag er mer håndverk og særpreg, altså tilbake til det opprinnelige og autentiske, slik det var før industrialiseringen. All industrialisering er selvfølgelig en trussel for det opprinnelige håndverksfaget, men det er alt for enkelt og tro at all matproduksjon kun skal foregå gjennom industriproduksjon i fremtiden. Forskere må gjerne bruke tall og analyser for å sannsynlighetsberegne fremtiden, men jeg har fulgt bransjen i nærmere 50 år og ser også mange positive utviklingstrekk de senere årene.

– Baker- og konditorbransjens Landsforening har jobbet svært mye med utdanning og kompetansebygging for fremtidens håndverksbakere. BKLF har satset bevist på å øke kunnskap, ferdigheter og kompetanse for håndverksbakerfagene for å gi yrkesutøveren en solid kunnskap og ferdighet til å fremstille andre produkter og kvaliteter enn det industrien kan. Kompetansen blant yrkesutøverne må opp for å ta vare på faget og håndverket, sier Bakke.

 

Powered by Labrador CMS