Dårlige tider på Island, gjorde at Sigurdur Oddur Sigurdsson pakket snippvesken og dro til Norge. Han hadde eget bakeri i Reykjavik og var allerede en dyktig håndverksbaker med mye erfaring. Først dro han og kona på en Norgesturné og så på aktuelle steder å bosette seg. De endte på Sørlandet og Vennesla. Sigurdur får seg jobb hos Liebermann bakeri og konditori. Familien, som inkluderer fire barn, blir med på lasset.

Muligheten dukker opp

Sigurdur og kona Thordis Lilja Arnadottir jobber og lever i Vennesla og barna finner seg til rette. De snakker hele tiden om å skape noe selv. Så går det slik som det ofte gjør for mennesker med skapertrang, det dukker opp en mulighet.

Hunsfos Fabrikker, papirfabrikk og hjørnesteinsbedriften i Vennesla går konkurs i 2011. En gruppe investorer kjøper opp bygningsmassene og vil bygge leiligheter der og skape nytt næringsliv på fabrikkområdet.

Dette passer paret perfekt, og etter en god del forarbeid, åpner Fabriken Artisan Bakverk i april 2016. Lokalene er rå og industrielle og takhøyden er imponerende.

Venndølene ble glade

– Vi har vært med helt fra starten her på den gamle fabrikken. Dette var en mulighet som vi syntes så veldig fin ut, her skal bygges leiligheter og bo masse mennesker etter hvert. Det blir også mye forskjellig næring her og mange som driver med servering, så vi tok sjansen og det angrer vi ikke på.

Sigurdur og Thordis trodde oppstarten ville bli treg, folk i området var ikke vant til å kjøpe mat på fabrikkområdet. Men Venndølene var ivrig på kvalitetsbakverk og pizza.

– Starten gikk over all forventning. Mange kom for å se hva som skjedde på den gamle fabrikken, og vi fikk raskt mange kunder, forteller Sigurdur.

Lokalene i den gamle og staselige bygningen forandrer karakter gjennom dagens løp.

– Når vi åpner hver morgen er vi bakeriutsalg, så endres karakteren mot café og restaurant utover dagen. Vi har full skjenkebevilling og italiensk pizzaovn med roterende stein, så vi har besøkende helt til stengetid klokken ti om kvelden.

Mange planer, god tid

Ekteparet har mange planer fremover, men vil utvikle seg rolig uten for mye risiko.

– Vi ønsker å satse mer på mat, både i egne lokaler og catering. Catering er allerede i gang, da nabolokalet er en konserthall/konferansesal med plass til 700 mennesker. Når det er arrangementer her, har vi flere ganger levert maten. Dette er et spennende marked vi skal se nærmere på. Vi har også nå i sommer startet opp med ekte italiensk iskrem. Folk gir oss gode tilbakemeldinger, sier Sigurdur.

– Det er viktig for oss å være veldig godt forberedt før vi begynner med noe nytt, så vi bruker tid på planlegging og vi gjør research. Vi skal ha topp kvalitet på alt vi serverer kundene våre, og vi har fått et godt rykte fordi vi ikke tar noen snarveier, forteller Thordis.

Vil skille seg ut

 – Hva er de langsiktige målene deres?

– Vi ønsker å være på et veldig høyt faglig nivå, og stadig bli bedre. Vi har som mål at flere Sørlendinger kjenner til vårt konsept og besøker oss. Allerede nå har vi kunder som kjører fra Kristiansand for å handle hos oss. Mer slikt!

Vi kommer nok ikke til å utvide selve butikken, men ha mest mulig omsorg for stedet slik det er nå. Isen vi startet å produsere i sommer, vil vi integrere i menyen slik at den blir en del av desserttilbudet. Vi vil gjerne ha en større meny med flere varmretter, mer konditorvarer og mer catering. Vårt håp og mål er at Venndølene vil fortsette å besøke oss og at de føler seg hjemme hos oss. For vi er hjemme i Vennesla, her skal vi bli.

– For at vi skal klare å nå målene våre, må vi gjøre dette på vår egen måte. Det betyr ingen snarveier, vi skal gi kundene våre en opplevelse og vi skal skille oss ut fra andre serveringssteder, sier Sigurdur.