Martin Fjeld og IlleBrød er nominert til Matprisen.

Nominert til Matprisen

Bakeriet har tidligere vært nominert til «årets produsent». Nå er de nominert til Matprisen, i et år der bakeriet også har snudd den økonomiske utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Det er først i år at vi har begynt å få litt grønne tall rent økonomisk. Det er godt å se at vi er liv laga rent økonomisk, også.

Veldig stas, sier Martin Ivar Hveem Fjeld. Sjefen og bakeren i Ille Brød blir lagt merke til nok en gang. Nå er bakeriet nominert til Matprisen.

Matprisen ble etablert i 2014. Den «er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat,» ifølge Debioinfo, som eier prisen. Prisen deles ut 25. november.

Og en av de nominerte er Ille Brød i Oslo: – Vi har jo blitt nominert en gang tidligere, til årets produsent. Det er stas å få anerkjennelse for det arbeidet vi gjør og at vi driver bærekraftig, sier han.

Mel for klimaet

Fjeld begynte surdeigsbakeri i mikroskala hjemme på Bygdøy. For fire år siden åpnet han i Oslo sentrum, og for to år siden ble Ille Brød nominert som årets produsent. I år er det selve Matprisen bakeriet kan vinne – i konkurranse med Lysverket-sjef Christopher Haatuft og matkasse-, catering- og butikkselskapet Lokal.

Mel og surdeig er kjernen i det Ille Brød driver med, konstaterer Fjeld. Det at han velger økologisk, steinmalt og lokalt mel, skyldes både smak, næringsinnhold og miljø.

– Vi er så heldige at vi har veldig bra lokalt mel her. Vi trenger ikke å tenke på at vi skulle hatt sterkere og mer smakfullt mel. Det er fantastisk godt, og det produseres av korn fra lokale gårder her på Østlandet, sier han.

Ølandshvete og svedjerug

Ille Brød bruker mest spelt, emmer, ølandshvete og svedjerug. I tillegg får bakeriet forskjellige kornsorter fra Johan Swärd på Vestre Aschim gård på Hadeland.

– Det er kombinasjonen av naturlig hevet og bra korn som gjør at det blir skikkelig godt. Du kan ikke fokusere på en av delene – bare mel eller bare surdeig. Surdeig gjør brødet sunnere og gir mye smak, men det må være smakspotensial i melet, også. Det er det bare i skikkelig bra mel og stort sett gamle kornsorter, har vi erfart.

Endelig i pluss

Fjeld forteller at det endelig begynner å gå bra ikke bare med brødet, men også med regnskapet.

– Det har vært et oppsving de siste par årene. Vi har også fått flere utsalgskunder i løpet av koronaperioden, så nå når alle bedrifter, kantiner og restauranter har åpnet igjen, har det vært veldig mye å gjøre, sier han.

– Nå ser det ut til at vi kommer til å klare oss. Det er først i år at vi har begynt å få litt grønne tall rent økonomisk. Det er godt å se at vi er liv laga rent økonomisk, også.

Ille Brød bruker mel som koster litt mer, og Fjeld ønsker at bøndene skal få skikkelig betalt slik at de kan leve av det de dyrker. Når det samtidig må være passe mange ansatte til produksjonsmengden og bra utstyr, så må han selge ganske mye brød for å få det til å gå rundt.

Jakobs Brød nominert

Jakobs Brød er nominert til Debio-prisen, sammen med De Haes gartneri og Norsk Ullgris. Jakobs Brød er et økologisk bakeri i Stavanger som baker med urkorn og surdeig og driver kafé med hjemlevering.

Powered by Labrador CMS