Fra utdeling av Matprisen 2021. Fra venstre programleder Ole Martin Alfsen, fjorårets vinner at Matprisen Halvar Ellingsen fra Kvitnes Gård, Alan Bates fra Ille Brød, Anca Tinc fra Ille Brød og programleder Ann Kristin Wang.

Ille Brød er årets vinner!

Surdeigsbakeriet fra Oslo har blitt nominert også tidligere år og i kveld gikk de helt til topps i prisutdelingen.

Publisert Sist oppdatert

Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs.

Ille Brød er fersk vinner av Matprisen 2021.

Matprisen er en årlig prisutdeling som feirer aktører i matbransjen som velger bærekraftige løsninger. Prisutdelingen eies av DebioInfo, men støttes av flere av de store organisasjonene i matbransjen. Det er i år åttendegang at kåringen gjennomføres.

Derfor vant Ille Brød

Juryen begrunner valget av Ille Brød på denne måten:

Et av kriteriene til Matprisen er at man har etterlatt et solid fottrykk i året som gikk. I et år hvor knapt noen aktører har fått skinne, har likevel vinneren markert seg. Årets vinner er lavmælt, men kompromissløs. Ingen har sett vinneren rope ut over markene, men resultatet har vi likevel sett på kjøkkenbenken i folks hjem. Boka om surdeigsbaking selger fortsatt som et varmt landhvetebrød og har inspirert mang en hjemmekontorsarbeider til å lage mat fra grunnen av og å velge kvalitet. Prisvinneren er en verdig mottaker av prisen fordi de bruker økologisk tradisjonskorn, noe som har bidratt til å øke etterspørselen etter et produkt som det produseres lite av i Norge. I et marked hvor halvfabrikata og fiksfakseri så ofte erstatter ekte håndverk, har årets vinner vært urokkelig i å benytte enkle råvarer av høy kvalitet.

 

– Surdeigsbakeriet holder til i Oslo, og har siden 2011 utviklet seg fra eksperimentering på kjøkkenbenken til innehaver Martin Fjeld og en liten abonnementsordning på få brød, til et bli et bakeri som leverer brød til kjente restauranter. Innehaver Martin Fjeld har også utgitt en bok om surdeigsbaking som er oversatt til flere språk. Juryen framhevet spesielt hvordan vinneren har vært kompromissløs i å velge enkle råvarer, og formidlet verdien av godt håndverk og økologiske råvarer av høy kvalitet. «Under pandemien ble vi alle klar over hvor viktig den hverdagslige matkulturen er. Gjennom iherdig baking og formidling sto Ille brød som en lyspunkt i hverdagen, kommenterer jurymedlem Andreas Viestad.

Årets jury

Alan Bates og Anca Tinc tok imot Matprisen 2021 for Ille Brød.
Alan Bates og Anca Tinc tok imot Matprisen 2021 for Ille Brød.

Årets jury har bestått av Marte von Krogh (teamleder i Matvalget), Andreas Viestad (forfatter, journalist og matskribent), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Ingrid Kleiva Møller (fagrådgiver i Framtiden i våre hender), Stina Mehus (gårdbruker på Eiketoppen), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder) og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i NORSØK).

Powered by Labrador CMS