Idealistisk kafédriver

Gir bort restene av dagens bakst til trengende - oppfordrer flere i bransjen til å gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere politibetjenten Kjersti With, driver With brød og kaffe og to utsalg i Tønsberg. Når hennes tre kafeer stenger dørene for dagen ligger det vanligvis til sammen 40 rundstykker, 10 brød og 20 boller igjen i hyllene. Slike rester blir vanligvis kastet eller solgt som dyrefor, men Kjersti er opptatt av å gjøre matsvinnet om til noe positivt for andre.

Helt siden oppstarten har Kjersti gitt restene av dagens gjærbakst til trengende. Nå utfordrer hun andre til å gjøre det samme.
– Det handler både om respekt for bakverket som bakerne har brukt tid på, og at det skal komme noen til nytte og glede, sier With til Tønsbergs blad.

Siden dag én sørget Kjersti for ordninger slik at dagens gjærbakst ikke ble kastet etter endt arbeidsdag. Det første året kom Kirkens bymisjon og hentet bakervarene. De tre siste årene har Krisesenteret i Vestfold fått nyte godt av gjærbaksten mandag til lørdag hele året, skriver bladet.

Større krav fra forbrukerne

Årlig blir det 14.560 rundstykker, 3.640 brød og 7.280 boller til Krisesenteret. Mat som kunne blitt ødelagt, eller kastet til grisene.

– Jeg vet det skjer mye grelt. Vi er et lite, kontrollert bakeri med lite svinn. Likevel betyr det mye for krisesenteret, sier Kjersti.
– De store kjedene bare dumper og dumper. Økonomien er viktigere enn at mennesker kan ha nytte av det. Det er så meningsløst, sier With til bladet.

Ifølge kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett kastes det 170.000 brød daglig i Norge. 

– Bakervarer er et særlig vanskelig område. Ferskt brød trekker kunder og brødhyllene skal helst bugne. Det bør være brød i hyllene helt til stengetid, om enn ikke fullt sortiment, sier hun til Tønsbergs Blad.
– Jeg tror forbrukerne i fremtiden kommer til å kreve at aktørene driver bærekraftig i større grad enn nå, spår Schrøder.

Powered by Labrador CMS