Utdeling av iba.START.UP.AWARD 2023. Fra venstre: Iba-direktør Susann Seidemann, gründer Nelly Mathias, gründer Mischa Wendel og konferansier Philippe Arnaut fra Puratos.
Det tyske selskapet WeCarry vant iba.START.UP.AWARD 2023. Fra venstre: Iba-direktør Susann Seidemann, WeCarry-gründerne Nelly Mathias og Mischa Wendel og konferansier Philippe Arnaut fra Puratos.

Billig og bærekraftig bakeri-emballasje

WeCarry vant iba.START.UP.AWARD for sine gjenbrukbare brødposer på iba 2023.

Publisert

Nelly Mathias og Mischa Wendel er to unge tyskere som elsker brød og kjøper mye brød i bakerier. En dag kom de til å tenke over alle papirposene som brødene fra bakeren kommer i. Slike brødposer brukes som kjent bare én gang, og i hele Tyskland blir det delt ut over 5 milliarder brødposer i papir årlig.

WeCarry er et bærekraftig og sirkulært system for bakeri-emballasje.

Mathias og Wendel bestemte seg for å finne en mer bærekraftig løsning for brød-emballasje, og resultatet er det nystartede selskapet WeCarry. På iba 2023 ble WeCarry kåret til det beste startup-selskapet i konkurranse med 24 andre. 

Utlån med depositum

– WeCarry er et gjenbrukbart emballasjesystem for bakerier. Det er et depositum-basert system, der kunden betaler 1 Euro for en gjenbrukbar bomullspose hos bakeren. Når kunden leverer WeCarry-posen tilbake til bakeriet, får han eller hun euroen tilbakebetalt, forteller Nelly Mathias.

For bakeriene er den store fordelen med systemet at det ikke har noen kostnader eller krever noe ekstra arbeid. WeCarry henter nemlig brukte poser, vasker dem og leverer ønsket antall tilbake til bakeriet. 

For kunden er det en fordel å slippe å huske på å ta med seg et bærekraftig handlenett hjemmefra på morgenen.

– Kunden behøver ikke å planlegge besøket hos bakeren på forhånd, og bakeren behøver ikke å bruke penger på å kjøpe inn store mengder med papirposer, sier Wendel. 

Vil satse i flere land

WeCarry er foreløpig kun lansert i Tyskland, der systemet med utlån og depositum er svært utbredt. 

– Men vi har en ambisjon om å etablere oss i flere europeiske land etter hvert, og vi søker derfor etter partnere og investorer i utlandet, opplyser Wendel. 

Powered by Labrador CMS