Frustrerende start på konditor-VM

MÜNCHEN: Ulike tolkninger av regelverket preget den første dagen av iba.UIBC.Cup for konditorer.

Publisert Sist oppdatert

Bernhard Azinger

Bernhard Azinger (født 1978) er ekspertkommentator for Bakeri.net under iba.UIBC.Cup for konditorer på iba 2023. Azinger var med som trener da Konditorlandslaget sist deltok i denne konkurransen i 2015. Han har selv deltatt i en rekke nasjonale og internasjonale konditorkonkurranser, deriblant OL i Tyskland i 2000 (bronse) og 2004 (gull) og VM i Moskva (bronse). Azinger har jobbet for konditorier, restauranter og hoteller over hele verden. Siden 2004 har han vært matfaglig ansvarlig i Tine.  

Onsdag klokken 17:00 skulle startskuddet for iba.UIBC.Cup for konditorer på iba-messen i München ha gått. De fire lagene fra Taiwan, Sør-Korea, Tyskland og Norge var klare til kamp. Men så viste det seg at alle lagene hadde tolket konkurransens regelverk på en annen måte enn dommerne. 

– Det var satt av tre timer til forberedelser den første dagen og åtte timer til gjennomføring den andre dagen. Alle lagene hadde imidlertid forstått det som at vi kunne begynne å støpe de store delene til skulpturen og produsere innlegg til kakene og den slags på dag én. Så sa dommerne at vi bare kunne bygge kjøkkenet denne dagen. Det førte til ville protester og mye drama på bakrommet, forteller trener for det norske laget, Hege Andersen.

Klare for morgendagen

Etter en del diskusjoner fikk lagene likevel lov til å gjøre noen av de planlagte forberedelsene.

– Men på grunn av all tiden som har gått med til tolkning, har vi ikke fått gjort så mye som vi egentlig hadde planlagt. Vi er veldig lei oss for denne situasjonen, men vi kan ikke legge oss ned og gråte. Både Xiao og Victoria er noen ordentlige fightere, så de er klare for å kjempe på videre i morgen. Dessuten er jo alle lagene i samme situasjon, sier Andersen.

Vår ekspertkommentator

Bernhard Azinger, som er matfaglig ansvarlig i Tine og tidligere trener for Konditorlandslaget, er Bakeri.nets ekspertkommentator i dette mesterskapet. Han fulgte med når lagene hadde kommet i gang med arbeidet sitt etter oppstyret.

– Norge er helt klart en "underdog" i denne konkurransen, for de møter noen veldig sterke nasjoner. Men samtidig er muligheten for å vinne absolutt tilstede. I utgangspunktet stiller alle lagene likt, og i konkurranser kan alt skje, sier Azinger.

Azinger er utdannet både baker og konditor, og han har selv deltatt i flere nasjonale og internasjonale konditorkonkurranser tidligere. Han har også vært trener for det norske konditorlandslaget i to år, fra 2013 til 2015.

En dommer følger nøye med på forberedelsene til det norske laget, som består av Victoria Gravdal (foran) og Xiao Juan Peng.

I årets UIBC.Cup for konditorer består hvert lag av to konditorer. Oppgaven deres er å lage en kake i to eksemplarer, tre ulike petit fours i ti eksemplarer hver, tre ulike konfekter i ti eksemplarer hver, to ulike marsipanfigurer i tre eksemplarer hver, ti stykker wienerbakst eller cookies og en showpiece - alt med dyreverden som tema.

En god start - tross alt

– Det ser ut som om Victoria og Xiao har fått en god start i denne konkurransen, tross alt. Jeg ser at de vet nøyaktig hva de skal gjøre. De har en plan, og det er helt avgjørende. Jeg er veldig imponert over fokuset og innstillingen deres, sier Azinger.

Han forklarer at det arbeidet jentene legger ned den første dagen danner grunnlaget for hvordan de vil klare å prestere på dag to.

– Derfor er dagen i dag ekstremt viktig.

Azinger ser at de tre andre lagene også er godt i gang med sine forberedelser.

– Det tyske laget er i gang med å koke sukker til skulpturen, noe som er helt nødvendig å få gjort på dag én, forklarer han.

Xiao Juan Peng skal lage en showpiece i sjokolade under VM for konditorer på iba 2023.

Sukker vs sjokolade

I iba.UIBC.Cup for konditorer kan lagene selv velge om de vil lage showpiece i sukker eller sjokolade. Xiao er showpiece-ansvarlig på det norske laget, og hun skal lage en showpiece i sjokolade.

– Med sukker kan man lage fargerike skulpturer som ofte ser veldig imponerende ut. Med sjokolade blir det naturlig nok mindre farger, men det er selvfølgelig mulig å vinne med både sukker og sjokolade, sier Azinger, som gleder seg til å følge den videre utviklingen i konkurransen sammen med Bakeri.net i morgen, torsdag.

Powered by Labrador CMS