Marsipanfigurer er en av oppgavene i iba.UIBC.Cup.

I rute med VM-forberedelsene

Konditorlandslaget trener til iba.UIBC.Cup, der dyrenes verden er tema.

Publisert Sist oppdatert

Dette er to veldig motiverte og treningsvillige jenter.

For første gang på lenge skal Norge delta i et verdensmesterskap for konditorer. Det er Victoria Gravdal og Xiao Juen Peng som skal representere Norge i iba.UIBC.Cup i München 25. og 26. oktober.

– Dette er to veldig motiverte og treningsvillige jenter. Så det er veldig kjekt å være treneren deres, sier Hege Andersen, som til daglig er konditorsjef ved Sirkus Renaa i Stavanger.

Andersen har lang erfaring som både trener og utøver på Konditorlandslaget. I 2015 deltok hun selv i iba.UIBC.Cup for konditorer sammen med Cathrine Nilsen.

– Det er mye bedre å være trener, kan hun nå slå fast.

En del av showpiecen fotografert under trening.
En del av showpiecen fotografert under trening.

Dyrenes verden

Laget møtes til felles treningssamlinger hver tredje helg, og utover det trener de mye hver for seg.

– Det går bra med treningen, og vi er absolutt i rute med forberedelsene. Jeg er veldig imponert over jentene, sier Hege til Bakeri.net.

Hun forteller at Konditorlandslaget fikk en invitasjon til å delta i iba.UIBC.Cup rundt påsketider. Kort tid etter tok de ut laget og begynte forberedelsene.

Temaet for konkurransen er «The Animal World» (dyreverden/dyreriket). Oppgaven er å lage en kake i to eksemplarer, tre ulike petit fours i ti eksemplarer hver, tre ulike konfekter i ti eksemplarer hver, to ulike marsipanfigurer i tre eksemplarer hver, ti stykker wienerbakst eller cookies og en showpiece. Alt dette må de få klart i løpet av tre timer onsdag 25. oktober og åtte timer torsdag 26. oktober.

– Vi har funnet ut hvilke smaker vi skal gå for, og hvordan produktene våre skal se ut. Jeg håper og tror at måten vi kombinerer smakene med det visuelle, vil være vår styrke i konkurransen. Vi har satset på å lage gode smaker og å unngå å bli for sære. Smak er viktig fordi det er et element som kan gi mange poeng. Unntaket er marsipanfigurene og showpiecen, som ikke blir bedømt på smak, forteller Hege.

Lagene kan selv velge om de vil lage sin showpiece i sjokolade eller sukker, og det norske laget har valgt sjokolade.

– Hoveddelen vil være av sjokolade, men vi kommer til å ha med litt sukkerpynt også. Det håper vi vil slå positivt ut, sier treneren.

En ny og en erfaren

Xiao Juen Peng, som lagde showpiecen da Norge tok bronse i Coupe du Monde de la Boulangerie i Paris i fjor, skal også i dette mesterskapet være showpiece-ansvarlig. Xiao har vært utøver på Konditorlandslaget siden 2020. Hun jobber til daglig i Naustdal Dampbakeri.

Xiao Juan Peng i aksjon under Coupe du Monde de la Boulangerie i fjor.
Xiao Juan Peng i aksjon under Coupe du Monde de la Boulangerie i fjor.

Victoria Gravdal er ny utøver på Konditorlandslaget i år, etter å ha vært rekrutt i fjor. Hun skal lage kakene, petit fouren, konfekten, marsipanfigurene og baksten under iba.UIBC.Cup. Til daglig jobber Victoria som konditor ved Sola Strand Hotel.

Håper på medalje

Det norske laget skal konkurrere mot kun tre andre lag i iba.UIBC.Cup. Men dette er til gjengjeld lag fra tre sterke nasjoner: Taiwan, Korea og Tyskland.

– Hvilke ambisjoner har det norske laget i denne konkurransen, Hege?

Det å lære og høste erfaringer er en viktig grunn til at vi deltar. Men vi har selvsagt ambisjoner om å gjøre det bra også. Målet vårt er å komme blant de tre beste og ta medalje, sier treneren.

Powered by Labrador CMS