Nyoppusset: Haugli Bakeri har i løpet av de siste årene pusset opp alle sine åtte utsalg. Her fra Alti Amanda i Haugesund.

I hundre hele året

I år er det 100 år siden etableringen av Haugli Bakeri, og jubileet skal markeres på ulike vis gjennom hele 2024. 

På starten av 1900-tallet var det veldig mange bakere i Haugesund, deriblant Olai Hauge og Nils Lindaas. I 1924 slo de to konkurrentene seg sammen og startet et større bakeri kalt Hauge & Lindaas. Dette bakeriselskapet eksisterer fremdeles, og derfor kan Haugli Bakeri i år feire sitt 100-årsjubileum.

Oldebarnet til Olai Hauge, Einar Harald Hauge, er i dag daglig leder av Haugli AS, som i tillegg til Haugli Bakeri også består av et eiendomsselskap. Hans Inge Fagerland er daglig leder for Haugli Bakeri, og han forteller at 100-årsjubileet skal feires hele året.

– Det skal skje noe nytt hver måned, for vi skal jo være 100 år hele året. I tillegg feirer vi 10-årsjubileet for det nye bakeriet vårt, sier Fagerland.

Daglig leder Hans Inge Fagerland og konditor Elin Lampe har vært sentrale i planleggingen av bakeriets 100-årsjubileum.

I februar 2014 flyttet Haugli Bakeri inn i et 1900 kvadratmeter stort og splitter nytt produksjonslokale som ligger like utenfor Haugesund sentrum. Her jobber det i dag 26 personer som produserer brød og andre bakervarer til både dagligvare- og horecamarkedet samt Haugli Bakeris åtte egne utsalg på Haugalandet (fire i Haugesund, ett i Karmsund, ett i Sveio, ett i Aksdal og ett i Kopervik).

Mest fokus blir det likevel på 100-årsjubileet. Det har fått en egen jubileumslogo, og feiringen startet med lanseringen av et nytt jubileumsbrød like etter nyttår.

– Jubileumsbrødet er utviklet av vår erfarne bakermester Asle Svartveit. Han har tatt utgangspunkt i vårt bestselgende sirupsbrød. Videre lot han seg inspirere av våre eldste brødoppskrifter, samtidig som han forsøkte å tilføre en moderne vri. Resultatet er en god blanding mellom tradisjon og innovasjon som har blitt veldig godt mottatt, forteller Fagerland.  

Bakermester Asle Svartveit har utviklet et jubileumsbrød som forener tradisjon med innovasjon.

Kake hører med til enhver feiring, og i februar lanserte Haugli Bakeri en jubileumskake signert konditor Elin Lampe. Den består av en mandelbunn og et lag frisk bringebærfromasj etterfulgt av kremete sjokolademousse. Kaken er toppet med mørk, glinsende sjokoladeganache.

– 5. og 6. februar inviterte vi alle kunder på gratis kaffe og jubileumskake i utsalgene våre. Nå i mars ønsker vi å gi alle 100-åringer i området en jubileumskake hver. Vi holder også på med å lage et 25 siders jubileumshefte om historien vår. Nærmere sommeren skal vi ha en jubileumsfest for alle ansatte, og vi kommer til å lansere enda flere nye produkter i år, forteller Hans Inge Fagerland.

Jubileumskaken er utviklet av konditor Elin Lampe.

Han beskriver formen til 100-åringen Haugli Bakeri som god, selv om de siste fire til fem årene har vært krevende. 

– Pandemien rammet oss hardt, og da samfunnet endelig åpnet opp igjen, fikk vi strømkrisen midt i "fleisen". Deretter begynte råvareprisene å stige kraftig. Men nå håper og tror vi at den negative trenden er snudd. 2024 har i hvert fall startet bra med en fin omsetningsvekst i januar.

– Hva blir de største utfordringene fremover, og hvilke nye muligheter ser dere?

– Rekruttering er en stor utfordring, så det er noe vi jobber veldig mye med, blant annet gjennom skolebesøk. Per i dag har vi mye ledig kapasitet i bakeriet vårt. Vi kunne ha tredoblet produksjonen. Dagligvaremarkedet er krevende, men vi leverer stadig mer til horecamarkedet. Et av våre fortrinn er at vi kan lage mindre serier effektivt, for eksempel hvis en restaurant vil ha sitt eget pølsebrød. Slike ting gjør vi mer og mer av, sier Fagerland.

Til kundene: 5. og 6. februar fikk alle Haugli Bakeris kunder gratis kaffe og jubileumskake i utsalgene.
Powered by Labrador CMS