Med nyheten Alter’Native Food Sector vil Sial Paris gi fenomenet alternativ mat den oppmerksomhet det fortjener.

— Det skjer noe på Planeten Mat … en grunnleggende ny utvikling som Sial Paris vil fange opp når den internasjonale matmessen går av stabelen i dagene 21.-25. oktober, heter det i en ny pressemelding fra Sial.

Alter’Native Food Sector er en del av messen som vil vise hva begrepet alternativ mat står for: Sunnere mat, større respekt for naturen, økt vekt på dyrevelferd, osv. Det blir et show i showet med mange ulike begivenheter.

Hva er det?

Mange har ideer og forestillinger om hva konseptet alternativ mat er. Egentlig er det ganske enkelt: Det er blitt mulig å finne praktisk talt hva som helst for å tilfredsstille en hvilken som helst smak i våre dager. Vi ser for eksempel at det er utviklet nye produkter med planteprotein for dagligvaremarkedet – for å kombinere sunne spisevaner med matglede.

Produsentene konsentrerer seg om å få den sunne maten til å smake godt samtidig som den ser tiltrekkende ut. Resultatet er et stort antall innovasjoner, som for eksempel ulike erstatninger for kjøtt. Et annet typisk eksempel er fermenterte matvarer, som kombucha, kefir og kimchi. Dette er matvarer som har vært kjent langt tilbake i historien og har kommet til heder og verdighet igjen på grunn av sine naturlige sammensetninger og påståtte positive helseeffekter.

Det er særlig de helsemessige vurderingene som forklarer suksessen for alternativ mat-trenden. Etter flere matskandaler i 1990-årene og tidlig på 2000-tallet, vendte mange forbrukere seg mot det de oppfattet som sunnere og mer etisk. For disse forbrukerne
var det ikke nødvendigvis bare et spørsmål om å ta vare på helsen gjennom dietten, men heller å ta vare på seg selv samtidig som man kunne glede seg over det man spiste.

Øremerket sektor

Produkter som kombinerer original smak og substans med en sunnere dimensjon får stadig mer oppmerksomhet. Plantebaserte melketyper og yoghurt, produkter uten kunstige tilsetningsstoffer, kombinasjoner av super-frukter og -grønnsaker og naturlige energidrikker har vunnet plass i de fleste markeder i dag. En tredjedel av forbrukerne verden over sier, ifølge Food 360° Kantar TNS, at innholdet av økologiske ingredienser har betydning for hvilke matvarer de velger å kjøpe.

Sial Paris vil gi alternativ mat den plassen dette fenomenet fortjener. Med etableringen av en øremerket sektor og flere arrangementer, vil messen skape en egen plattform for disse produktene og visjonene. Området vil samle mange utstillere, kjente eksperter på sunne matvaner, og de fremste innovatørene i bransjen, uansett hvilke land de kommer fra.

I løpet av de fem dagene messen varer vil forhandlere, fagfolk og produsenter kunne utveksle erfaringer og synspunkter om alt begrepet alternativ mat står for i dagens og morgendagens marked. Det vil blant annet skje i form av en rekke konferanser og rundebordssamtaler.