Det årlige Sverige-mesterskapet for profesjonelle konditorer ble avholdt på Bak- och Chokladfestivalen i Stockholm 11. og  12. oktober.

Konkurransen ble vunnet av Disa Molin, som til daglig jobber ved Nääs Fabriker Hotell och Restaurang i Göteborg. Magdalena Larsson fra Cederleüfs & Svenheimers Bageri & Konditori i Göteborg kom på andre plass, mens Franciane Tartari, som er ansatt ved FIKA by SPiS i Kiruna, kom på tredje.

Årets Konditor ble i år avholdt for 30. året på rad, og tivoli var valgt som tema. Oppgaven var å lage en kake, en dessert og tre sorter søt fingermat.

Slik løste Disa Molin oppgaven:

Kake

Molins kake, «Loop», var basert på yoghurt, oliven- og mandelolje. Den var toppet med plommekompott, sjokoladecrisp, kesellamousse og sjokoladebavaroise smaksatt med myske. Til slutt var vinnerkaken glasert i hvitt og rødt.

«Loop» av Disa Molin.

«Loop» av Disa Molin.

Foto: Sara Trus / Sveriges Bagare & Konditorer

Petit fourer

«Tombola» – en pate a choux fylt med kremete vaniljefløte og kirsebærkrem, dekorert med en vakker mørdeigsblomst og bladgull.

«Pariserhjulet» – en luftig og myk pisjtasjekake dekket med bringebærgelé, dyppet i sjokolade og toppet med pistasjeganache og pistasjekjeks.

«Marengsfallet» – Pinneis av ferskost, gul bringebærpuré og sudachi, dekt av italiensk marengs og dekorert med bipollenstrøssel.

Vinnerens søte fingermat i tivolistil.

Vinnerens søte fingermat i tivolistil.

Foto: Sara Trus / Sveriges Bagare & Konditorer

Dessert

«Slenghusken» var toppet med mandelkrem og solbærsbavaroise. Deretter garnert med en sjokoladetunnel fylt med yuzuskum og mandelkrem samt et tårn av yuzukrem toppet med en yuzupudding. Dekorert med solbærssorbet, rød gjøkesyre og timutpepper. Desserten ble presentert på en kakaosprayet tallerken.

Molin ble mest fornøyd med desserten sin, som forestilte en huske-karusell.

Molin ble mest fornøyd med desserten sin, som forestilte en huske-karusell.

Foto: Sara Trus / Sveriges Bagare & Konditorer

Juryens begrunnelse

Alle finalistene presenterte detaljrike og fantasifulle produkter laget av nøye utvalgte ingredienser. Molins produkter var eksepsjonelt godt gjennomtenkte. Juryen begrunnet valget av vinneren slik:

«Som en opplevelse på tivoli har årets vinner servert en variasjon av rolige, uventede og lynende smaksopplevelser. Juryen følte seg som passasjerer på en reise i kjærlighetstunnelen, og den festlige dagen ble avsluttet med en dessert som skapte et sug i magen lignende en karuselltur. Vi stiller oss i kø for å kjøpe årskort til vinnerens tivoli.»

Slik presenterte vinneren sine produkter.

Slik presenterte vinneren sine produkter.

Foto: Sara Trus / Sveriges Bagare & Konditorer

Fine premier

— Denne seieren er utrolig artig! Jeg ble mest fornøyd med desserten, den er virkelig meg! Jeg så for meg smaksbildet i desserten veldig tidlig, og jeg klarte å presentere det på en tydelig måte. Jeg liker syrlige smaker, og det kjentes nok i produktene mine. Sukkerdekorasjonen var jeg litt bekymret for, siden det ikke er mitt sterkeste kort, men det var veldig gøy og gikk bra. Å vinne denne konkurransen er kjempestort for meg, det er en bekreftelse, og forhåpentligvis vil det også åpne noen nye dører, sier Disa Molin, som altså er vinneren av Årets Konditor 2018 i Sverige.

I tillegg til den prestisjefylte tittelen, fikk vinneren en Varimixers Teddy og 40 000 svenske kroner i premie. Bransjeforeningen Sveriges Bagare & Konditorer står bak Årets Konditor, som i år ble arrangert for 30. gangen.