Spreafico har sammen med kokken Michael Minervini, startet Hevd Håndverksbakeri i Trondheim sentrum, rett ved det nye torget. Her lages det produkter som er en symbiose av nordisk tradisjon og italiensk bakekunst, med et snev av San Francisco-stil.

De beste råvarene

– Vi er oppriktig opptatt av kvalitet. I Hevd skal vi bruke de beste råvarene og de beste prosessene, for å kunne tilby våre kunder produkter som både er av meget høy kvalitet, men som også fremstår unike, forteller tredje-generasjons baker Emanuele Spreafico, som også kan skilte med en NM-tittel i baking til Bakeri.net.

Lokalene til Hevd er på om lag 700 kvm og kan romme mye mennesker. På kveldstid blir bakeriet et pizzeria.

Lokalene til Hevd er på om lag 700 kvm og kan romme mye mennesker. På kveldstid blir bakeriet et pizzeria.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

https://www.bakeri.net/hoy-kvalitet-med…rtreiste-ravarer/

Store lokaler

Hevd Håndverksbakeri er et resultat av nærmere to års planlegging. Spreafico eier bakeriet sammen med kollega Michael Minervini, som fra før driver en rekke restauranter i Trondheim. De brukte lang tid på å finne lokaler, og når det rette dukket opp, rett ved det nye torget i sentrum, så kastet de seg rundt.

– Disse lokalene er perfekte for konseptet vårt. Gjestene kan se bakerne som står bak glassvegger og baker. Vi ønsker en åpenhetskultur og vil gjerne vise frem håndverket. Nå skal det sies at 700 kvm er et relativt stort lokale for et bakeri å være, men vi har designet det på best mulig måte, både for at gjester skal kunne sitte komfortabelt og spise her, samt at det skal være enkelt og raskt å handle bakervarer for å ta med seg, sier Minervini.

Michael Minervini og Emanuele Spreafico står bak nysatsingen Hevd i Trondheim.

Michael Minervini og Emanuele Spreafico står bak nysatsingen Hevd i Trondheim.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Bare lange liggetider

Prosessmessig er Spreafico inspirert av San Francisco-stilen. Surdeigsstartere på diverse meltyper, står kun i romtemperatur. Alle produkter har lange, kjølige hevetider og stekes i elektrisk steinovn.

– Vi ser etter råvarer som kan gi produktene det lille ekstra. Om det er økologisk eller ikke, er ikke førsteprioritet, selv om det er bra om de er det. Finner vi lokale råvarer med god kvalitet som kan tilføre bakervarene noe spesielt, så vil vi prøve det, sier Spreafico.

En av spesialbrødene i Hevd, Trønderbrød, er laget på 100 % sammalt spelt fra Gullimunn.

En av spesialbrødene i Hevd, Trønderbrød, er laget på 100 % sammalt spelt fra Gullimunn.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Brød med særpreg

Som et eksempel trekker bakeren frem «Trønderbrød», laget på 100 prosent sammalt spelt fra den lokale produsenten Gullimunn.

– Trønderbrød er et brød med sterk karakter. Det er laget på spelt, som dyrkes nært Trondheim. Produsentene av dette melet dyrker kornet i jord som gir melet særpreg på smak. Denne spelten har kraftig og søt aroma. Smaker som gress, kalk og erter kan kjennes i det ferdige brødet. Dette gjør Trønderbrød til et slik produkt som vi ønsker å lage enda mer av fremover. Hevd skal være et bakeri hvor vi skal tilby unike bakervarer med særpreg, og vi skal utvikle oss med tanke på dette fremover, sier Spreafico.