Morgenlevering er Schibsted og Amedias matleveringstjeneste, basert på medieselskapenes avisbud i det ganske land. Forsen til selskapet er at de kan levere hjem til kundene i løpet av natten, og bakervarer passer perfekt i modellen.

Koronatiltakene i 2020 bistod til at tjenesten fikk en bråvekst. Omsetningen fra 2019 på rett over 86 millioner kroner, ble tatt igjen på forsommeren 2020.

Doblet kundebasen

Daglig leder i Morgenlevering, Håkon Liland, ønsker ikke å kommentere omsetning før tallene er klare, men bekrefter at selskapet økte stort i 2020, og at veksten fortsetter inn i 2021.

– Vi opplever kraftig vekst og triplet antall leveranser fra januar 2020 til april 2020. Kundebasen vår økte fra 200 000 til 400 000 i fjor, og det er ingen tvil om at mange ønsker bakervarer levert hjem, sier Liland til Bakeri.net.

Over 60 prosent av omsetningen stammer fra brød og bakervarer, og kategorien øker på.

– Det som virkelig har tatt av er frokostpakker og gaver. Folk unner seg en god frokost, og ikke bare i helgene, men i hverdagene. Mange gir også bakervarer i gave til venner og familie, spesielt nå som mange lever under sosial nedstengning. Vi tror hjemlevering skal øke kraftig i tiden fremover, og ikke bare når vi er rammet av koronatiltak. Kundene ser hvor enkelt og bekvemt det er å få mat levert hjem når de selv ønsker det, og vi tror markedet for hjemlevering skal dobles det neste året, sier Liland.

Rigget for å øke

Bakeriet Nord i Oslo har vært med Morgenlevering helt siden oppstarten for fire år siden.

– De første periodene var det et lite samarbeid, som var lærerikt, men kanskje ikke så lønnsomt. Det pushet oss til å bli bedre på struktur og mulighet til å kunne levere bakst ferskt både klokken 07 på morgenen til kunder direkte fra bakeriet, samt via Morgenlevering, sier Joakim Strand, daglig leder i Nord.

I mars 2020 var det mørkt, men så tok salget seg kraftig opp utover våren, i stor grad grunnet hjemlevering.

– Frem til koronaen var det god økning hvor vi gjennom 2019 leverte opp mot 10 000 ordrer per måned. Etter korona, inkludert i sommerperioden, er dette mangedoblet. Samtidig har vi også lansert en del nye produkter som kaffe, nye og mer komplette frokostpakker og forskjellig småbakst som har økt denne andelen. Det er ikke så lett å si hva som er hva, men at det har vært en god økning er det ikke noe tvil om. Oppussing av bakeriet nå de siste ukene, er også rigget rundt denne tanken om å kunne levere høy kvalitet av ferske varer til mange små kunder, fremfor til noen få store. Det er en litt annen logistikk som kreves for å få det til, og det er vi nå enda bedre rigget for.

Omsetningen i Nord fikk et pent hopp i 2020, og økte med om lag 30 prosent.

– Vi er også i den unikt heldige situasjonen at når vi må stenge kaffebarene på grunn av nedstengingen i samfunnet, så øker ordrene på hjemlevering, så vi kan i stor grad tilby jobb til alle våre studenter og medarbeidere som trenger det i produksjonen i stedet, sier Strand.

Vil utvikle sammen med bakeriene

Det er viktig for Morgenlevering å utvikle seg, og å kunne tilby nye produkter og løsninger for kundene.

– Tiden vi er inne i nå er interessant for vårt selskap, og vi vil bruke denne tiden godt for å være relevante, også når koronatiltakene er historie. Da må vi være innovative og utviklingsvennlige. Vi jobber tett med samarbeidsbakeriene om nye produkter, og vi jobber nå med lavkarbo og glutenfritt. Vi ser en enorm interesse når vi lanserer slike produkter, og kundene etterspør raskt større utvalg, sier Håkon Liland i Morgenlevering.

Godt salg på døra

Og nettopp glutenfrie produkter kan Elda Bakeri i Rogaland. Det glutenfrie bakeriet som ble kåret til Årets Bakeri 2019, har satset hardt på storhusholdning, og landet i januar 2020 en avtale med Spesialgrossisten om landsdekkende distribusjon i dagligvaremarkedet.

– 2020 var i stor grad stang ut for oss på grunn av stengte kantiner og andre koronatiltak. Vi har hatt en tydelig nedgang, og det har tidvis vært tungt. Men med hjemlevering ser vi lysere på situasjonen igjen. Vi lever til Morgenlevering Østlandet og Morgenlevering Stavanger, og vi har hatt en flott utvikling siden vi ble med. De siste ukene har vi hatt en dobling i salget, og vi håper å kunne øke videre, sier Mattias Skoglund, salgs- og markedsansvarlig i Elda Bakeri.

Salget til Østlandet har vært bra, men det er noen utfordringer logistikkmessig for bakeriet som hører hjemme i Sandnes.

– Den største utfordringen for oss er transport med frysekapasitet til Østlandet. Det er kostbart med transporten, derfor vil vi nødig sende mindre forsendelser enn paller. Dette vil nok lettes av større og jevnere salg, og dette har vi troen på, sier Skoglund.

Ikke bare nett

Et av de største bakeriene som lever til Morgenlevering er Nærbakst. Men daglig leder Kristian Raaum tror ikke folk helt vil slutte å gå i bakeriutsalget i fremtiden.

– Vi ser noe øking på netthandelen når tiltakene setter inn. I det store bildet er det slik at når kantiner stenger ned, så øker salget i dagligvare og på nett. Når det ikke er tiltak, og folk er ute, så går netthandelen ned, sier Kristian Raaum i Nærbakst.

– Som et eksempel så vi at da det var bonanza i norske bakeriutsalg sist sommer, så var det motsatt trend i netthandelen – altså ingen nettbonanza. I den store totalen ser vi en ørliten nedgang siden tiltakene satte inn i mars i fjor, sier Raaum.